Великий бурий кажан

Великий бурий кажан літає повільно і плавно. Його улюблена здобич - це нічні метелики і двокрилі комахи, яких він ловить розкритими крилами, як сіткою.


   Ряд - Рукокрилі
   Родина - Кажанові
   Рід/Вид - Eptesicus fuscus

   Основні дані:
РОЗМІРИ
Довжина тіла: 6 см, самка дещо більша, ніж самець.
Довжина передпліччя: 4,5-5 см.
Довжина хвоста: 2,5-7,5 см.
Маса: 14-18 г.

РОЗМНОЖЕННЯ
Статеве дозрівання: з 1-2 років.
Шлюбний період: з листопада.
Вагітність: близько 60 днів.
Кількість дитинчат: як правило, 2.

СПОСІБ ЖИТТЯ
Звички: активні вночі.
Їжа: комахи.
Звуки: під час польоту видає високочастотні звуки.
Тривалість життя: до 18 років.

СПОРІДНЕНІ ВИДИ
У світі існує близько ЗО видів кажанів. До них належать, наприклад, північний кажанок і пізній гірський кажан.




   Великий бурий кажан вдень ховається неподалік від житла людей. Зазвичай він спить на горищах і в покинутих будівлях. Проте тут йому загрожує отруєння токсичними фарбами, якими просочені балки і дошки.

ЇЖА

   Раціон великого бурого кажана складається виключно із комах. Здобиччю цього хижака стають нічні метелики, жуки, крилаті мурашки і поденки. Часто бурі кажани полюють навіть у містах. Іноді можна побачити, як ці кажани кружляють навколо вуличних ліхтарів, світло яких приваблює зграї комах. Полює великий бурий кажан на літаючих комах дуже інтенсивно.
   Він за годину здійснює до 1 282 кидків за комахами. Відомо, що великі бурі кажани зазвичай не відлітають далі, ніж за декілька сотень метрів від місця своєї ночівлі. Щоночі у пошуках здобичі вони літають по своєрідних повітряних „коридорах".
   Дорослі особини - досить таки майстерні мисливці, які наповнюють свій шлунок протягом півгодини. Молодим бурим кажанам доводиться полювати довше. Бурий кажан ловить комах кінцем одного крила і поступово переміщає здобич до хвостової перетинки. Звідси він забирає здобич і з'їдає її в повітрі.

МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ

   Великий бурий кажан населяє майже всю Північну Америку, починаючи від Південної Канади. Місцями він трапляється дуже часто. Великі бурі кажани раніше вважалися лісовими мешканцями. Проте поступово вони звикли до присутності людей і у наші дні влітку тримаються поблизу людського житла. Найчастіше бурі кажани поселяються на горищах або в сараях. Кажани під час сну утримуються за стелю лапами і висять головою вниз. Вони тримаються поодинці або невеликими групами. Вдень бурі кажани можуть спати на корі дерев, а в пустинних районах - на великих кактусах. Зимують вони в покинутих тунелях або штольнях.



РОЗМНОЖЕННЯ

   За будовою статевої системи рукокрилі більше схожі на приматів, ніж на представників інших рядів вищих тварин. Бурі кажани злучаються навесні і восени. Самки всіх видів кажанів можуть протягом декількох місяців зберігати сперму в своєму тілі, тому від спаровування до пологів може пройти багато часу. Запліднені самки утворюють в місцях ночівлі колонії, що налічують від 20 до 300 особин. Після шлюбного періоду самці переселяються до інших районів. У перший тиждень липня самка народжує двох дитинчат. Вночі, коли мати вирушає на годування, дитинчата залишаються в колонії.
   Деякі самки під час полювання носять одного малюка на собі. В цьому випадку самка полює недалеко від колонії і не пізніше ніж за годину повертається назад. Малюка, залишеного в „дитячому садочку", мати знаходить за голосом. При зустрічі з ним самка вилизує писок дитинчати: така поведінка сприяє зміцненню відносин між самкою і малюком. Іноді трапляється, що дитинча падає зі стелі додолу. Своє невдоволення воно виражає гучними криками. Мати впізнає його за голосом і поспішає йому на допомогу. Великий відсоток дитинчат цих кажанів гине, так і не досягнувши статевої зрілості.

  

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

  • Великий бурий кажан не є єдиним видом кажанів, які поселяються в будинках. Кожен вид, що живе в будинках, вибирає для себе особливий притулок. Наприклад, великий бурий кажан повисає між балками на горищі, вухань забирається у щілини в стіні, а нетопир може сховатися між віконними рамами або навіть у шторах.
  • Зграя бурих кажанів, випущена за 250 км від місця, де її зловили, повернулася на своє колишнє місце через 5 днів.

  

ОСОБЛИВОСТІ ВЕЛИКОГО БУРОГО КАЖАНА


   Розмір: це досить великий кажан. Великий бурий кажан значно більший за решту північноамериканських кажанів.
   Шерсть: блискуча, рудувато-коричнева, світла, в пустинних районах на спині світліша. Черевце світле. Темна смужка, що йде впоперек мордочки над носом, утворює маску.
   Хвостова літальна перетинка: служить для того, щоб притримувати спійману здобич і підносити її до рота. Саме тому кажан тримає її вигнутою вперед.

- Ареал великого бурого кажана

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ
Великий бурий кажан зустрічається на всій території США, в південній частині Аляски, на частині Канади, у Центральній Америці та на півночі Південної Америки. Його немає у Флориді і Південно-Східному Техасі.
ЗБЕРЕЖЕННЯ
Великий бурий кажан ховається на горищах, тому йому можуть зашкодити засоби, що застосовуються для захисту деревини від шкідників.

Корисна інформація: Сколько у нас стоит распечатать фото 10 на 15 фото-печать.рф.





Поведінка тварин
Чи можуть тварини спілкуватися одна з одною? Як окремим із них вдається, не збиваючись зі шляху, переміщатися... детальніше...
Збереження природи
З того часу, як людина стала господарем планети Земля, її діяльність обумовила зміни довкілля та почала діяти на умови...
детальніше...
Екосистеми в Європі
Усі рослин та тварини мешкають у тому середовищі та в тих біотопах, що відповідають певним... детальніше...
Екосистеми у світі
За сотні мільйонів років до того часу, як на Землі виникло життя, всі частини світу являли собою єдиний... детальніше...