Головна
Найпростіші
Безхребетні, членистоногі
Плазуни й земноводні
Птахи
Ссавці
Риби
Вимерлі тварини


Котик морський південноамериканський

За зовнішнім виглядом південноамериканські морські котики нагадують північних морських котиків, але мають іншу форму голови з дещо більш витягнутим лицьовим відділом.


Котик морський південноамериканський    Ряд - Хижі (Carnivora)
   Тип - Хордові (Chordata)
   Клас - Ссавці (Mammalia)
   Родина - Отарієві (Otariidae)
   Рід/Вид - Arctocephalus australis

   Основні дані:
РОЗМІРИ
Довжина тіла: 2-2,5 м.
Маса: 112-315 кг.

РОЗМНОЖЕННЯ
Статева зрілість: у 7 років.
Період вагітності: 11-75 днів.
Кількість дитинчат: 1-2.

СПОСІБ ЖИТТЯ
Звички: ховаються в печерах від спеки.
Їжа: риби, головоногі молюски, ракоподібні.
Тривалість життя: 30 років.

СПОРІДНЕНІ ВИДИ
Відомо 8 видів: Callorhinus ursinus, Arctocephalus forsteri, Arctocephalus galapagoensis, Arctocephalus gazella, Arctocephalus philippii, Arctocephalus pusillus, Arctocephalus townsendi, Arctocephalus tropicalis.



РОЗМНОЖЕННЯ

Розмноження котика морського південноамериканського    Гаремні лежбища утворюються в листопаді. Першими на лежбище виходять дорослі самці, трохи пізніше (наприкінці місяця) - самки. У кожному з гаремів налічується три-чотири самки. Самка народжує звичайно одного дитинча і незабаром знову готова до спаровування. Після закінчення спарювання гареми починають розпадатися (на початку січня). Тривалість лактаційного періоду точно не встановлена, але вже в липні рідко зустрічаються самки, які годують цуценят. Очевидно, період молочного вигодовування приплоду триває 7-8 місяців, хоча окремі особини вигодовують дитинчат майже рік. Після закінчення спарювання у тюленів настає линька.
   З природних ворогів найбільш небезпечними є косатки і акули. У шлунках акул зустрічаються молоді котики. У внутрішніх органах тюленів зареєстровано 11 видів гельмінтів. Природна загибель новонароджених дитинчат може відбуватися в результаті виснаження і задавлювання самцями в гаремних лежбищах.

ЇЖА

Їжа котика морського південноамериканського    Харчуються південноамериканські морські котики різними видами риб, ракоподібними, головоногими молюсками. У шлунках зазвичай знаходять невелику кількість каменів. Переважно в їх раціон входить риба, за якою вони можу пірнати на глибину до 1400 метрів.







СПОСІБ ЖИТТЯ

Спосіб життя котика морського південноамериканського    Південноамериканський морський котик, мабуть, - єдиний вид роду, якому властиві сезонні міграції. На зиму він покидає Фолклендські о-ви і відходить до Уругваю. Котики віддають перевагу скелястим берегам і в силах долати досить круті підйоми, щоб дістатися до своїх місць відпочинку. Часто вони відпочивають у печерах, намагаючись сховатися від денної спеки.







  

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

  • Диплоїдне число хромосом у південноамериканського морського котика - 36.
  • Статевої зрілості самки досягають у віці трьох років, самці до семи років.
  • Цуценята народжуються довжиною в 60 см і важать близько 4-7 кг.
  • Хутро південноамериканських морських котиків за якістю дещо гірше, ніж у північних.

  

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ПІВДЕННОАМЕРИКАНСЬКОГО МОРСЬКОГО КОТИКА


   Довжина тіла самця від 152-183 см до 244 см. Маса відповідно від 112 до 315 кг. Довжина тіла самок від 120 до 180 см, маса від 35 до 90 кг.
   Забарвлення коричневе, чорне, сіре або жовтувато-сіре; волосяний покрив з ніжним і щільним пухом.
   Самці мають густу гриву, утворену довгим остевим волоссям, чорним в основі і середині і бурим ззовні.
   Забарвлення самок і статевонезрілих тварин має різні відтінки, але зазвичай спина і шия сірого кольору з сріблястим відливом, черево - світло-жовте. Новонароджені дитинчата покриті м'яким чорним хутром.

Ареал котика морського південноамериканського
- Ареал котика морського південноамериканського

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ
Поширені на Південноамериканському узбережжі і прилеглих островах. Уздовж Атлантичного узбережжя котики зустрічаються від Ріо-де-Жанейро до протоки Магеллана. На південь від Ріо-де-Жанейро котики населяють о. Санта-Катаріни, район Аонта Імбітуб і Ріо Трамандахі, Ріо-Грандо Сил. На Уругвайському узбережжі розмножуються колонії відзначені на островах Кастільо Гранде, Торрес, Лобос, у водах Аргентини - на островах Ескондідо і Стайтен.
ЗБЕРЕЖЕННЯ
В даний час промислове використання запасів котиків здійснює тільки Уругвай. Щорічно добувається 4-5 тис. тюленів, в основному неодружених самців 1,5-2-річного віку. Промисловий сезон триває з середини липня до початку вересня. Заходи регулювання промислу невідомі.

Корисна інформація:





Поведінка тварин Поведінка тварин
Чи можуть тварини спілкуватися одна з одною? Як окремим із них вдається, не збиваючись зі шляху, переміщатися... детальніше...
Збереження природи Збереження природи
З того часу, як людина стала господарем планети Земля, її діяльність обумовила зміни довкілля та почала діяти на умови...
детальніше...
Екосистеми в Європі Екосистеми в Європі
Усі рослин та тварини мешкають у тому середовищі та в тих біотопах, що відповідають певним... детальніше...
Екосистеми у світі Екосистеми у світі
За сотні мільйонів років до того часу, як на Землі виникло життя, всі частини світу являли собою єдиний... детальніше...