Головна
Найпростіші
Безхребетні, членистоногі
Плазуни й земноводні
Птахи
Ссавці
Риби
Вимерлі тварини


Деревні кенгуру

У деревних кенгуру надзвичайно довгі хвости, що допомагають їм балансувати під час лазіння по деревах у пошуках плодів і листя.


Деревні кенгуру    Ряд - Сумчасті
   Родина - Кенгурові
   Рід/Вид - Dendrolagus

   Основні дані:
РОЗМІРИ
Довжина тіла: 52-90 см.
Довжина хвоста: 42-94 см.
Маса: 4-18 кг.

РОЗМНОЖЕННЯ
Статеве дозрівання: з 18-24 місяців.
Шлюбний період: весь рік.
Вагітність: близько місяця.
Кількість дитинчат: 1.
Виношування дитинчати в сумці: 400 днів.

СПОСІБ ЖИТТЯ
Звички: нічні тварини; живуть поодинці або групами.
Їжа: листя, плоди.
Звуки: гучне гарчання - сигнал попередження.

СПОРІДНЕНІ ВИДИ
Родина деревних кенгуру складається з 7 видів, найрідкіснішими з яких є кенгуру Матші, кенгуру Лумхольтца і ведмежий кенгуру.




   У Новій Гвінеї мешкає п'ять видів деревних кенгуру. Стародавні скам'янілості свідчать про те, що їхні предки були родом з Австралії. Ще два види деревних кенгуру живуть в Австралії. Деревні кенгуру будовою тіла відрізняються від наземних видів.

РОЗМНОЖЕННЯ

Розмноження деревних кенгуру    Дощовий ліс цілий рік надає деревним кенгуру достатню кількість рослинної їжі, тому розмножуватися вони можуть у будь-яку пору року. Самець кенгуру Лумхольтца при зустрічі з самкою видає звуки, що нагадують куряче квоктання, і поплескує її по голові. Якщо самка відвертається, він починає погладжувати її хвіст. Невдовзі після залицяння відбувається спаровування. Якщо самкою зацікавиться відразу декілька самців, то між конкурентами трапляються бійки, що нагадують боксерські двобої. Проте кенгуру, на відміну від спортсменів, не дотримуються належної етики і здатні без попередження напасти ззаду. Через місяць після спаровування на світ з'являється одне дитинча. Новонароджений залазить у сумку й міцно присмоктується до соска. Після закінчення лактації малюк перебуває з мамою, ховаючись в її сумці від небезпек.

ЇЖА

Їжа деревних кенгуру    Деревні кенгуру поживу розшукують як на деревах, так і на землі. Вони харчуються листям, яке не має особливої харчової цінності. Низька калорійність такого корму обумовлює його великий об'єм. Деревні кенгуру лапами притягають до себе гілки і обгризають з них листя, діючи дуже вправно: вони здатні здійснювати лапами рухи в зап'ястях, згинати пальці і навіть зривати кінчиками пальців окремі листки. Улюблена їжа цих кенгуру - папороть, лісові ягоди й плоди.




СПОСІБ ЖИТТЯ

Спосіб життя деревних кенгуру    Деревні кенгуру живуть у Новій Гвінеї і на північному сході австралійського континенту, у штаті Квінсленд.
   Улюблені місця проживання деревних кенгуру - гірські тропічні ліси, розташовані на висоті до 3 ООО м над р.м. Важкодоступність районів мешкання тварин ускладнює для вчених спостереження за ними, тому даних про цих цікавих ссавців накопичено небагато. Більшу частину життя деревні кенгуру проводять на деревах. Зручно розташувавшись у розвилці гілок, вони відпочивають, пережовують їжу і сплять. На пошуки їжі кенгуру виходять під покривом ночі поодинці або невеликими групами по троє-четверо. Від інших кенгуру вони відрізняються будовою тіла, в якому все служить для полегшення життя на деревах. У них коротші задні кінцівки з довгими кігтями. По землі деревні кенгуру не стрибають, а бігають. Таз їх влаштований так, що задні кінцівки можуть рухатися незалежно одна від одної - наземні кенгуру не мають таких можливостей. Видираючись на дерево,деревні кенгуру міцно чіпляються за кору кігтями передніх кінцівок, а потім по черзі підтягують задні.

  

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

  • В Австралії деревних кенгуру називають „бунгаррі".
  • Мешканці Нової Гвінеї полюють на деревних кенгуру заради м'яса. Мисливці підіймаються на дерева і ловлять тварин за хвіст.
  • Деревні кенгуру стрибають з 18-метрової висоти.
  • По землі деревні кенгуру не стрибають, а бігають. Короткі задні кінцівки й довгі кігті дозволяють їм лазити по деревах.

  

ОСОБЛИВОСТІ ДЕРЕВНИХ КЕНГУРУ


   Шерсть: на шиї і спині розділена проділом. Волосся з боків проділу росте вперед. Кремове черево усіяне невеликими темними плямами. Захисний колір шерсті чудово маскує деревних кенгуру на деревах.
   Хвіст: у деяких видів довший за тіло; використовується як опора і балансир.

Ареал деревних кенгуру
- Ареал деревних кенгуру

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ
Деревні кенгуру зустрічаються в гірських і рівнинних лісах Нової Гвінеї і на півострові Кейп-Йорк, розташованому на північному сході Австралії.
ЗБЕРЕЖЕННЯ
В результаті масової вирубки лісів чисельність деяких видів деревних кенгуру помітно знизилася. Кенгуру Гудфеллоу і Доріа, що населяють Нову Гвінею, є об'єктом мисливського промислу.

Корисна інформація: В расрочку купить гель лаки тут со скидкой.





Поведінка тварин Поведінка тварин
Чи можуть тварини спілкуватися одна з одною? Як окремим із них вдається, не збиваючись зі шляху, переміщатися... детальніше...
Збереження природи Збереження природи
З того часу, як людина стала господарем планети Земля, її діяльність обумовила зміни довкілля та почала діяти на умови...
детальніше...
Екосистеми в Європі Екосистеми в Європі
Усі рослин та тварини мешкають у тому середовищі та в тих біотопах, що відповідають певним... детальніше...
Екосистеми у світі Екосистеми у світі
За сотні мільйонів років до того часу, як на Землі виникло життя, всі частини світу являли собою єдиний... детальніше...