Броненосець дев'ятипоясний

Броненосці - нічні тварин, що живуть переважно поодинці. Їхнє тіло вкрито гнучкою бронею, що складається з ороговілих пластинок. Голову, лапи і хвіст броненосців захищають міцні щитки.


   Ряд - Неповнозубі
   Родина - Броненосні
   Рід/Вид - Sasypus novemcinctus

   Основні дані:
РОЗМІРИ
Довжина: до 80 см.
Довжина хвоста: 30-40 см.
Маса: більше 6 кг.

РОЗМНОЖЕННЯ
Статеве дозрівання: з 6-12 місяців.
Шлюбний період: літо.
Вагітність: 120 днів.
Кількість дитинчат: найчастіше 4.

СПОСІБ ЖИТТЯ
Звички: нічна тварина; одинак; риє нори.
Їжа: горіхи, плоди та насіння, комахи, павуки, пташині яйця.
Звуки: похрюкування і виск.
Тривалість життя: 12-15 років.

СПОРІДНЕНІ ВИДИ
Відомо 6 видів броненосців. Усі вони проживають в Центральній і Південній Америці, наприклад, броненосець волохатий.




   Дев'ятипоясний броненосець - найбільш поширений вид із усіх броненосців. Ці тварини добре себе почувають і на відкритих просторах, і в джунглях Південної Америки. Оскільки харчуються майже всім, можуть виживати і в посушливих пустелях, і в холодних північних регіонах.

РОЗМНОЖЕННЯ

   Броненосці злучаються влітку, точний час залежить віл місця проживання. Оскільки вони мають слабкий зір і слух, вважається, що про готовність самки ло спаровування самець дізнається за її запахом. Запліднена яйцеклітина прикріпляється до стінки матки тільки через три місяці. Це уповільнює розвиток зародка, і тому дитинчата народжуються тільки навесні наступного року, коли є вдосталь їжі.
   Самка годує дитинчат молоком протягом декількох тижнів. Потім малюки ще якийсь час тримаються разом, але незабаром розлучаються, щоб почати самостійне життя.


СПОСІБ ЖИТТЯ

   Усі броненосці - це зазвичай нічні тварини. Вдень вони сплять, забравшись глибоко в нору, де не треба боятися ворогів. Дорослому броненосцю не досить однієї нори, у деяких є навіть до 12 укриттів. Нори броненосці викопують сильними передніми лапами, в той час як задніми вони відкидають землю убік. Сама нора знаходиться на глибині від 50 см до 3,5 м під землею і складається з лабіринту коридорів завдовжки до 7 м. Щонайменше два з них у певному місці закінчуються гніздовою камерою. Камера вистелена сухим листям і травою. Броненосець часто міняє підстилку на свіжу. Кожна особина має власну квартиру, але ділянки самців частково заходять на ділянку самки, а іноді навіть перекриваються з нею. Броненосці мітять свої ділянки запахами - виділеннями залоз, що знаходяться в різних місцях тіла. Вдень тварини сидять у своїх гніздах, розташованих поблизу від виходу на поверхню. Вхід у нору броненосець закриває панциром, а за його слизький хвіст важко вхопитися, тому витягувати броненосця з нори дуже нелегко.

ЇЖА

   Дев'ятипоясні броненосці харчуються вночі. У сутінки вони виходять зі підземних притулків і вирушають на пошуки їжі. Раціон броненосців надзвичайно різноманітний. Харчуються вони комахами, дрібними хребетними, пташиними яйцями, грибами, корінцями та падаллю. Їжу відшукують за допомогою прекрасно розвиненого нюху.
   Звірі обнишпорюють околиці, притиснувши ніс до землі, і не оминають жодного місця, де можна було б знайти щось їстівне. На довгій мордочці броненосця розташовані особливо чутливі ніздрі. Коли він відчуває під землею їжу, то відразу ж починає розкопувати її. Звір розриває землю кігтями передніх лап, збирає її під собою і періодично відкидає задніми лапами. Щоб не загубити місце, де є здобич, броненосець сильно притискається до землі, постійно нюхаючи, при цьому він фиркає і похрюкує. У південніших районах основу харчування зазвичай складають мурашки і терміти.

  

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

  • Дев'ятипоясний броненосець - це єдиний представник родини броненосних, який уміє плавати. Щоб триматися на воді, він спочатку наповнює шлунок і кишечник повітрям.
  • Коли броненосець риє землю, він, щоб йому в ніс не потрапив пил та частинки землі, може затримувати дихання до шести хвилин.
  • Пластинки на спині дев'яти-поясного броненосця складають 9 поперечних смуг, але зустрічаються особини, що мають 8, 10 або 11 смуг.
  • Завдякидовгому липкому язику броненосець може впіймати і відразу з'їсти до 40 тисяч мурашок.
  • Англійська назва броненосця походить від іспанського слова „озброєний".
  • Дев'ятипоясний броненосець належить до ряду неповнозубих, і хоча у деяких представників цього ряду є по 50 зубів на кожній щелепі; у броненосця їх всього 16.
  • Іноді броненосці сплять не в норі, а на поверхні землі, лежачи на спині, не прикриваючи беззахисний живіт. Науковці й досі не можуть пояснити цього явища.

  

„ЗБРОЯ" ДЕВ'ЯТИПОЯСНОГО БРОНЕНОСЦЯ


   Тіло броненосця вкрите кістковим панциром, на якому лежать рогові пластинки. Він надійно захищає броненосця від ворогів. Пластинки утворюють головний, тазовий і плечовий щити і ряд поясів.
   Сильні кігті на лапах служать для розкопування землі у пошуках їжі, риття нір або щоб сховатися від хижаків -ягуарів, пум та койотів.
   На нижній стороні тіла немає панцира. У разі небезпеки вони ховають під себе лапи і притискаються до землі.

- Ареал броненосця

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ
Від штатів Канзас і Міссурі (США) на півночі, через Мексику та Центральну Америку до Аргентини і Уругваю на півдні.
ЗБЕРЕЖЕННЯ
Броненосці такі численні, що в деяких районах їх вважають шкідниками. Ареал розповсюдження збільшується в північному і південному напрямках. Іноді броненосців використовують для боротьби з комахами.

Корисна інформація: Действительно ли Maximarkets мошенники? Или это ложь?





Поведінка тварин
Чи можуть тварини спілкуватися одна з одною? Як окремим із них вдається, не збиваючись зі шляху, переміщатися... детальніше...
Збереження природи
З того часу, як людина стала господарем планети Земля, її діяльність обумовила зміни довкілля та почала діяти на умови...
детальніше...
Екосистеми в Європі
Усі рослин та тварини мешкають у тому середовищі та в тих біотопах, що відповідають певним... детальніше...
Екосистеми у світі
За сотні мільйонів років до того часу, як на Землі виникло життя, всі частини світу являли собою єдиний... детальніше...