Трубкозуб африканський

Африканський трубкозуб поширений практично по всій Африці. Він харчується мурашками й термітами, яких знаходить за допомогою добре розвиненого нюху і слуху. Ночує трубкозуб у великих норах.


   Ряд - Трубкозубі
   Родина - Трубкозубі
   Рід/Вид - Orycteropus afer

   Основні дані:
РОЗМІРИ
Довжина: 105-160 см.
Довжина хвоста: 44-65 см.
Маса: 50-80 кг.

РОЗМНОЖЕННЯ
Статеве дозрівання: з 2 років.
Шлюбний період: зима.
Вагітність: 7 місяців.
Кількість дитинчат: зазвичай 1, зрідка 2 дитинчат, що з'являються на світ на початку періоду дощів.

СПОСІБ ЖИТТЯ
Звички: одиночна тварина, яка у пошуках їжі щоночі проходить в середньому 12 км.
Їжа: мурашки і терміти, іноді інші, м'якотілі комахи і фрукти.
Тривалість життя: до 23 років у неволі.

СПОРІДНЕНІ ВИДИ
Африканський трубкозуб - єдиний представник свого ряду.




   М'язистий африканський трубкозуб зовні нагадує коротконогу свиню. Його голова увінчана великими трубчастими „ослиними" вухами, а на жовтувато-сірому тілі росте рідка шерсть. Під час риття тварина припадає пилом, тому на вигляд здається темнішою.

ЇЖА

   Африканський трубкозуб виходить на полювання вночі. Він погано бачить у темряві, проте добре розвинений нюх і слух дозволяють йому безпомилково знаходити термітники і мурашники. Африканський трубкозуб ходить колами по місцевості, опустивши до землі ніс і витягнувши вперед вуха. Знайшовши термітник або мурашник, тварина за допомогою кігтів ламає його стінку, внаслідок чого утворюється невеликий отвір, через який зручно ловити язиком комах, що знаходяться всередині. Трубкозуб поступово розширює отвір, поки повністю не залізе всередину гнізда комах, проте він ніколи не руйнує гніздо повністю, щоб у майбутньому мати можливість повернутися сюди знову. Африканський трубкозуб подібним чином годується протягом всього року. Цікаво, що під час засухи він поглинає більше термітів, а в період дощів - більше мурашок. Коли тварина не знаходить потрібної кількості мурашок і термітів, вона включає у свій раціон інших комах, наприклад сарану, а також плоди, зокрема дині.

СПОСІБ ЖИТТЯ

   Африканський трубкозуб веде скритне для спостереження життя, тому наявної інформації про його поведінку в природному середовищі -дуже мало. Трубкозуб є активним вночі. Під час досліджень, за допомогою радіопередавачів, закріплених на тілі тварин, було встановлено, що вони щоночі долають відстані до тридцяти кілометрів.
   Трубкозуб веде усамітнене життя, і лише матері якийсь час живуть разом зі своїми дитинчатами. Трубкозуби риють нори завдовжки до 3-4 м, в кінці яких знаходяться спальні цих тварин. На деякому віддаленні від нір розташовуються неглибокі ямки, в яких вони залишають екскременти. Трубкозуб викопує декілька нір, кожна з яких має своє призначення - одна виконує роль укриття від негоди, інша - від хижаків, і т. д. Самки народжують і вирощують потомство у великих норах, в яких проводять усе своє життя. Місцеві жителі полюють на трубкозубів заради м'яса, а з їхньої міцної шкіри вони виготовляють сідла, ремені та браслети.

РОЗМНОЖЕННЯ

   Шлюбна поведінка трубкозубів у природних умовах вивчена ще недостатньо добре. Відомо тільки, що дитинчата у них з'являються на світ незадовго до початку періоду дощів або під час іншого періоду, коли немає ускладнень, пов'язаних із добуванням їжі. Самка виношує дитинча протягом семи місяців. Маса новонародженого складає 2 кг. Через два тижні він уже супроводжує матір під час коротких вилазок за їжею. Дитинча проводить поряд з матір'ю близько півроку і до цього віку набуває всіх необхідних навичок, в тому числі - уміння рити нори.



ВОРОГИ

   Над усе трубкозуби бояться людей і мисливських собак, пітонів, гієнових собак і великих кішок, наприклад, левів та леопардів. Дрібніші хижаки здолати трубкозуба не можуть. Дитинчата трубкозуба нерідко стають жертвами африканського бородавочника. Трубкозуб рятується від переслідування, швидко зариваючись у землю.

  

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

  • Сильними кігтями африканський трубкозуб здатний зруйнувати стіну термітника, що не завжди вдається зробити дорослому чоловікові, озброєному гострим інструментом.
  • Трубкозуб, що зазнав атаки ворога, захищається передніми лапами, вставши на задні лапи і опираючись на хвіст
  • Трубкозуб має добре розвинений нюх, оскільки в його носовій порожнині розташовано 9 нюхових цибулин - максимальна кількість рецепторів чуття у світі ссавців.
  • Представники деяких африканських племен носять намиста із зубів трубкозуба як амулети, що приносять успіх.

  

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ АФРИКАНСЬКОГО ТРУБКОЗУБА


   Кігті: довгі копитоподібні кігті - могутнє пристосування для риття і руйнування термітників. Кігті ростуть на коротких товстих пальцях. Передні кінцівки чотирипалі, задні - п'ятипалі.
   Морда: кінець морди витягнутий у рухливу трубку. Біля ніздрів ростуть жорсткі вібриси, що оберігають від пилу і болота. Руйнуючи мурашник або термітник, трубкозуб закриває ніздрі, щоб усередину не потрапили комахи.
   Хвіст: товстий голий хвіст, що є дуже сильним, необхідний тварині для самооборони і служить опорою, коли вона піднімається на задні лапи.
   Язик: довжина язика близько 45 см. За допомогою вузького клейкого язика трубкозуб — витягує термітів і мурашок з коридорів їхніх домівок.

- Ареал африканського трубкозуба

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ
Світлі ліси, савани, чагарники в Африці на південь від Сахари.
ЗБЕРЕЖЕННЯ
Африканський трубкозуб мешкає в тих місцях, де може знайти достатньо корму, уникаючи сільськогосподарських районів, полів і плантацій, де зазнає переслідувань з боку людини. Вид не належить до зникаючих.

Корисна інформація:





Поведінка тварин
Чи можуть тварини спілкуватися одна з одною? Як окремим із них вдається, не збиваючись зі шляху, переміщатися... детальніше...
Збереження природи
З того часу, як людина стала господарем планети Земля, її діяльність обумовила зміни довкілля та почала діяти на умови...
детальніше...
Екосистеми в Європі
Усі рослин та тварини мешкають у тому середовищі та в тих біотопах, що відповідають певним... детальніше...
Екосистеми у світі
За сотні мільйонів років до того часу, як на Землі виникло життя, всі частини світу являли собою єдиний... детальніше...