Окапі

Окапі належить до родини жирафових. Він населяє дуже обмежену ділянку тропічних джунглів Заїру. Ніхто не знає, скільки особин цього виду мешкає на волі.


   Ряд - Парнокопитні
   Родина - Жирафові
   Рід/Вид - Okapia johnstoni

   Основні дані:
РОЗМІРИ
Висота у холці: 1,5-1,7 м.
Довжина: 2-2,1 м.
Довжина хвоста: до 40 см.
Маса: 200-250 кг.

РОЗМНОЖЕННЯ
Статеве дозрівання: самки - у 2 роки, самці - пізніше.
Шлюбний період: у травні і червні або в листопаді і грудні, може тривати цілий рік.
Вагітність: 14-15,5 місяців.
Кількість дитинчат: 1.

СПОСІБ ЖИТТЯ
Звички: тримаються поодинці або невеликими стадами.
Їжа: листя, бруньки, трави, папороть, фрукти, гриби.
Звуки: тихе покашлювання.
Тривалість життя: найстаріша тварина в неволі досягла віку 33 роки.

СПОРІДНЕНІ ВИДИ
У родині жирафових всього два роди: жирафа і окапі.




   Хоча характерні ознаки самців свідчать про спорідненість з жирафою - у окапі і жирафи на голові знаходяться невеликі ріжки, точніше, кісткові вирости, вкриті шкірою і порослі шерстю, зовнішньо окапі найбільше схожий на зебру.

ЇЖА

   Окапі є виключно травоїдними тваринами. Улюбленими кормами цих ссавців є молоді пагони і бруньки, що ростуть на деревах і кущах в буйних джунглях. Окапі полюбляють різне листя, фрукти, гриби та деякі види папоротей і трав.
   Окапі має довгий і тонкий язик синюватого кольору. 3 його допомогою ця тварина захоплює молодий пагін і ковзаючим рухом здирає з нього листя та бруньки. Організмові цих тварин необхідна певна кількість мінеральних речовин, що їх він отримує, вилизуючи грунт, який є насичений сіркою саме в болотистій місцевості.
   Окапі не вміє стрибати, щоб дістати до верхніх віток на дереві. Незважаючи на це, завдяки своїй рухливій шиї і довгому язику, тварина дістає гілки на висоті до 3 м.

РОЗМНОЖЕННЯ

   Самці і самки окапі тримаються поодинці, і лише в окремих випадках утворюють тимчасові стада. Готова до спаровування самка позначає свою територію спеціальним запахом, який для самця є сигналом до дії.
   Самець, що залицяється до своєї обраниці, проходжується перед нею з відведеною назад головою, демонструючи свою прекрасну білу шию. Самка спочатку не виказує ознак зацікавленості, але, врешті-решт, все ж таки „здається". Вагітність у окапі досить довга - вона триває 450 днів. Дитинчата в окапі можуть з'являтися на світ у будь-яку пору року, проте пік народжень припадає саме на період дощів, коли для матері, що годує, а пізніше і для дитинчат, що підросли, є вдосталь кормів. 3 наближенням пологів самка ховається в гущавині лісу, і у прихованому місці на світ з'являється одне дитинча.
   Новонароджені вже через 6-12 годин здатні стояти на ногах. Вони відразу ж починають смоктати матір. У цьому віці малята ще дуже несхожі на своїх батьків. їхня голова менша, шия коротша, а ноги довші і товстіші, ніж у дорослих тварин. У дитинчат на шиї є чорна щетиниста грива, яка з віком зникає.
   Маленькі окапі тільки через шість місяців переходять на дорослий корм. Протягом півроку вони харчуються материнським молоком. Самостійними дитинчатами стають у віці дев'яти місяців.

МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ

   Окапі живе в густих тропічних лісах, ведучи денний спосіб життя. відомо, що він віддає перевагу найгустішим і набільш непрохідним місцям у джунглях і просувається в них по уторованих стежках. Також охоче мешкає і в менш густих частинах лісу поблизу водних джерел, уникаючи боліт і трясовини.
   Найзручніше місце для його проживання - затінені місця, де гілки і листя дерев, що ростуть, утворюють густі світлонепроникні склепіння, а трав'яний покрив землі не є великим.
   У окапі між пальцями розташовані пахучі залози, що виділяють спеціальну речовину, за допомогою якої тварини позначають свою територію. Межі володінь також маркуються сечею, яка залишається на рослинності. Тому можна зробизти висновок, що окапі охороняє свою територію або, принаймні, місця, де годується 1 спить. Єдиним природним ворогом цієї дивовижної тварини є леопард.

ОКАПІ ТА ЛЮДИНА

   Окапі відкрив британський учений - сер Гаррі Ажонстон. В кінці XIX століття він був губернатором в Уганді. Саме він і організував експедицію. Його здивувало те, що пігмеї не виказували зацікавленості до коней, завезених прийшлими поселенцями. Коли він запитав їх про причину такої байдужості і відсутність здивування, вони відповіли, що полюють у джунглях на схожих тварин і як доказ принесли йому шкуру окапі. Шкура була вивчена в Лондонському науковому товаристві, де „нову" тварину назвали кінь Лжонстона. Через декілька років було точно встановлено, що в окапі з конем немає нічого спільного. Вони взагалі не є родичами. Більша частина відомостей про життя окапі була отримана в результаті спостережень у зоопарках. У природі вони ведуть прихований спосіб життя, ховаються з надзвичайною обережністю. Оскільки окапі має прекрасний слух (тікає при щонайменшому підозрілому шереху), побачити його дуже важко.

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Окапі    Точна кількість окапі в природі невідома. Дозвіл на вилов цієї рідкісної тварини одержати дуже складно. Тому в зоопарках утримуються одиниці. Погано розмножуються в неволі.
   Ця цікава тварина — давній родич жирафа — вперше описана на початку минулого сторіччя. Перші екземпляри були знайдені за допомогою мисливців-пігмеїв, які здавна полювали на цю невідому європейцям тварину. У окапі великі вуха й відмінний слух, що виявляє небезпеку. Смугасті ноги роблять їх непомітними у лісі. Окапі схожа на жирафу, зебру і антилопу одночасно. Знайшла пристанище у густих малозаселених місцях Конго. Живиться окапі рослинністю. Тварини мало вивчені.



  

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

  • Захисне забарвлення чудово маскує окапі, який стає непомітний вже на відстані 25 м.
  • Окапі - охайна тварина. Цим користуються доглядачі-зоопарків. Коли вони хочуть дати тварині ліки, то висипають порошок їй на спину. Окапі сам злизує ліки, щоб вичистити шкіру.
  • Свою назву окапі отримав з вуст тубільців - пігмеїв лесе з лісів Ітурі, які, розповідаючи про цю тварину, називали його „окхапі". Згідно легенди цього народу, смуги, що їх він має на тілі, окапі наносить сам.
  • Язик окапі - синюватого кольору. Він може досягати 35 см завдовжки, тому тварина дістає ним до очей і вух і користається ним для їх очищення.
  • Перші окапі були привезені в зоопарки у 1918 році. Перше дитинча, що народилося в неволі, з'явилося тільки в 1956 році (Париж).

  

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ОКАПІ


   Малюнок (смуги): окапі на зад ніх кінцівках має малюнок з поперечних смуг, як у зебри, завдяки чому силует тварини в темряві на тлі рослинності стає непомітним.
   Роги: у самця невеликі, вкриті шкірою вирости, з роговими „наконечниками", схожі на ріжки жирафів.

- Ареал окапі

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ
Окапі живуть виключно в рівнинних дощових тропічних лісах північної, центральної і східної частини Заїру, а також на межі Заїру і Уганди.
ЗБЕРЕЖЕННЯ
З 1932 року окапі взятий під охорону, але полювання на нього ведеться й донині. Ареал окапі є дуже обмеженим, тому від його збереження також залежить майбутнє цих тварин.

Корисна інформація: https://phlebolog.org врач флеболог в москве Консультация хирурга флеболога.





Поведінка тварин
Чи можуть тварини спілкуватися одна з одною? Як окремим із них вдається, не збиваючись зі шляху, переміщатися... детальніше...
Збереження природи
З того часу, як людина стала господарем планети Земля, її діяльність обумовила зміни довкілля та почала діяти на умови...
детальніше...
Екосистеми в Європі
Усі рослин та тварини мешкають у тому середовищі та в тих біотопах, що відповідають певним... детальніше...
Екосистеми у світі
За сотні мільйонів років до того часу, як на Землі виникло життя, всі частини світу являли собою єдиний... детальніше...