Ласка довгохвоста

У довгохвостої ласки найобширніший ареал серед усіх американських представників родини куничних. З ласкою дружать фермери, оскільки вона винищує гризунів - шкідників зернових культур.


   Ряд - Хижаки
   Родина - Куничні
   Рід/Вид - Mustela frenata

   Основні дані:
РОЗМІРИ
Довжина тіла: самець -23-40 см, самка - дрібніша.
Довжина хвоста: 13-25 см.
Маса: самець - 200-340 г, самка - до 200 г.

РОЗМНОЖЕННЯ
Статеве дозрівання: самець -у 1 рік, самка - набагато раніше.
Шлюбний період: літо.
Вагітність: 4 тижні, з ембріональною діапаузою (затримкою розвитку яйця) до 337 днів.
Кількість дитинчат: 3-9.

СПОСІБ ЖИТТЯ
Звички: живуть поодинці.
Їжа: миші, кролики, зайці, плазуни і навіть земноводні.
Звуки: від тихого попискування до гучного виску.

СПОРІДНЕНІ ВИДИ
Ласка довгохвоста є родичем горностая звичайного, якого у США часто називають куцохвостим.




   Довгохвосту ласку неважко переплутати зі звичайним горностаєм, особливо в зимовий час, коли обидва види „вдягаються" в білі шубки. Довгохвоста ласка відрізняється від горностая розмірами і довжиною хвоста.

РОЗМНОЖЕННЯ

   У сезон розмноження, який припадає на найтеплішу пору року, пари ласок злучаються декілька разів протягом дня. Проте запліднена яйцеклітина вводиться в стінку матки не відразу, тому вагітність у ласок настає через досить тривалий час. Дитинчата ласки з'являються на світ тільки наступної весни - у найбільш сприятливий для новонароджених період. Перед пологами самка будує затишне тепле гніздо. У перші тижні життя малюків вона дуже рідко залишає їх одних, а відчувши, що їм загрожує небезпека, відразу ж переносить в інше місце. Протягом 3-5 тижнів мати годує їх молоком, потім починає приносити м'ясо. У віці 5-6 тижнів у малюків розплющуються очі. Лактація повністю припиняється через 12 тижнів. Дитинчата довгохвостої ласки охоче граються одне з одним. Підрослі дитинчата вже супроводжують матір на полюванні і на початку зими набувають навиків самостійного життя.

СПОСІБ ЖИТТЯ

   Довгохвоста ласка з легкістю пристосовується до нового середовища або змінених умов життя. Хоча ласка вправно лазить по деревах, проте полює вона зазвичай на землі. Ласка веде одиночний спосіб життя. Звірок є активним переважно вночі, але, зголоднівши, може полювати і вдень. Для сну довгохвоста ласка вибирає розколини у скелях або купу гілок, а також нори, залишені їхніми колишніми жителями. Ласка ревно охороняє свої володіння, межі яких позначає виділеннями анальних залоз. Довгохвості ласки рідко вступають в сутички одна з одною, проте їхні поєдинки часто закінчуються смертю одного з суперників. Самці ласок більші за самок і живуть на великих територіях, що включають ділянки навіть декількох самок. Ласка - дуже пильний звірок. Час від часу вона піднімається у високій траві на задні лапки і так, стоячи стовпчиком, оглядається навкруги.

ЇЖА

   Довгохвоста ласка - це прекрасний мисливець. У неї напрочуд добре розвинені органи чуття, і під час полювання вона покладається на прекрасний слух та зір.
   Для того, щоб дістати здобич, яка ховається під землею, довгохвоста ласка починає гарячково розкопувати верхній шар ґрунту. Вуха ласки вловлюють навіть найслабше шелестіння. Гострий зір також відіграє не останню роль у часі пошуку здобичі. Довгохвоста ласка під час полювання - спритний, швидкий та витривалий слідопит, який наздоганяє жертву навіть у воді, - вона переслідує її до останнього. Наздогнавши жертву, ласка гострими кігтями розпорює їй черево -так їй вдається здолати тварину, яка набагато більша за неї саму. Крім того, ласка вбиває здобич укусом у шию, а потім відтягає її в укриття.

  

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

  • У разі виникнення небезпеки довгохвоста ласка,зустрічає її, готуючись вступити в сутичку.
  • 3 нез'ясованої причини дитинчата під час першої проби дорослої їжі злизують слину з морди матері.
  • Накидаючись на здобич, ласка видає застрашливий крик.
  • Дитинчата забарвленням стають схожими на дорослих особин у віці 4-5 тижнів.
  • Особини, що проживають на південному заході ареалу, нерідко мають на голові білий візерунок.
  • У 80-і р. в Північній Америці щорічно вироблялося близько 100 000 горностаєвих шкірок.

  

ШЕРСТЬ ДОВГОХВОСТОЇ ЛАСКИ


   Літня шерсть: основний колір - каштановий: кінець хвоста чорний; живіт кремовий. Так само виглядає і звичайний горностай, тільки живіт і передні лапи у нього білі.
   Голова: жителі південної частини ареалу на мордочці мають білий рисунок.
   Зимова шерсть: у ласок, що живуть в північній частині ареалу, волосяний покрив взимку біліє, і лише китичка на кінці хвоста завжди залишається чорною.

- Ареал довгохвостої ласки

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ
Довгохвоста ласка поширена на півдні Канади, у США, Центральній Америці і західній частині Південної Америки до півночі Болівії.
ЗБЕРЕЖЕННЯ
Тварини досить поширені в усьому ареалі, незважаючи на те, що фермери винищують їх, підозрюючи в крадіжці свійської птиці, хоча ласки винищують гризунів, чим приносять користь землеробам.

Корисна інформація: Купить Решетчатый настил ступени ptktver.ru.





Поведінка тварин
Чи можуть тварини спілкуватися одна з одною? Як окремим із них вдається, не збиваючись зі шляху, переміщатися... детальніше...
Збереження природи
З того часу, як людина стала господарем планети Земля, її діяльність обумовила зміни довкілля та почала діяти на умови...
детальніше...
Екосистеми в Європі
Усі рослин та тварини мешкають у тому середовищі та в тих біотопах, що відповідають певним... детальніше...
Екосистеми у світі
За сотні мільйонів років до того часу, як на Землі виникло життя, всі частини світу являли собою єдиний... детальніше...