Ласка

Жвава ласка - найдрібніший звір зі всіх хижих. Вона водиться там, де особливо численними е мишоподібні гризуни. Полюючи на мишей і полівок, ласка надає людині неоціниму допомогу.


   Ряд - Хижаки
   Родина - Куничні
   Рід/Вид - Mustela nivalis

   Основні дані:
РОЗМІРИ
Довжина тіла: 13-28 см.
Довжина хвоста: не більше 9 см.
Роги: самці - до 115 г, самки - до 69 г.

РОЗМНОЖЕННЯ
Статеве дозрівання: з 1 року.
Шлюбний період: немає даних.
Вагітність: 34-37 діб.
Кількість дитинчат: 3-10, зазвичай 4-7.
Кількість приплодів: 1 на рік.

СПОСІБ ЖИТТЯ
Звички: хоробрі й цікаві; полюють зазвичай уночі; тримаються поодинці.
Їжа: полівки, миші, птахи, яйця і кролики.
Тривалість життя: у природі -1-2 роки, в неволі - до 10 років.

СПОРІДНЕНІ ВИДИ
Горностай, американська і європейська норки.




   Ласка належить до родини куничних. Цей звір такий малий, що в гонитві за здобиччю, в основному мишами і полівками, може навіть забиратися в їхні нори. Ласка вбиває свої жертви, перегризаючи їм шиї, а їхні нори використовує як тимчасові укриття.

ЇЖА

   Ласки в основному харчуються полівками. Проте вони можуть зловити й більшу тварину, наприклад кролика. Кожний звір має свою територію, площа якої залежать від кількості мишей і полівок.
   Ласка з дивовижною спритністю знищує мишей, полівок, переслідуючи їх навіть у норах і укриттях та при нагоді вбиваючи більше, ніж сама може з'їсти. Райони, в яких є багато мишей, дуже щільно населені ласками.
   У роки збільшення кількості гризунів відповідно збільшується й кількість ласок. Якщо кількість мишей зменшується, ласки приводять дуже нечисленне потомство. Вони полюють також на водяних полівок, можуть лазити по деревах, де у гніздах відшуковують пташенят або пташині яйця. Ласки полюють зазвичай уночі.

СПОСІБ ЖИТТЯ

   Ласка водиться там, де особливо численними є популяції мишей та полівок. Ласки живуть на полях, серед чагарників, на заростаючих вирубках, на узліссях.
   На півночі ареалу ласка значно менш численна, ніж горностай, а на півдні, навпаки, ласок значно більше. Розміри територій, що їх займають ласки, залежать від кількості корму. Площа території самця близько 4 гектарів, ділянки самок менші й іноді перекриваються з ділянками самців. Тварини позначають свої території виділеннями пахучих залоз, що знаходяться під хвостом. Самки протягом всього року залишаються на своїй ділянці. Самці навесні під час шлюбного періоду вирушають на пошуки партнерки. Ласки займають нори інших тварин.
   Іноді ці невеликі тварини переслідують і вбивають кролика, проте такі випадки трапляються рідше, ніж у горностаїв. Ласки пересуваються короткими стрибками і часто підводяться на задні лапки, щоб озирнутися довкола.

РОЗМНОЖЕННЯ

   Біологія розмноження ласок вивчена ще недостатньо добре. Відомо, що вагітні самки зустрічаються як влітку, так і взимку Самці і самки створюють пари тільки у період парування. Вагітність ласки триває від 34 діб до 7-8 тижнів. У приплоді зазвичай може бути від 3 до 10 дитинчат. їхня кількість кількість збільшується в роки великої кількості гризунів. Самка годує дитинчат молоком протягом 8 тижнів. Уся сім'я тримається разом ще 1-2 тижні. Потім самка відганяє дитинчат.



СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ЛАСКОЮ

   Ласка - це найменший звір із ряду хижих. Зовні вона дуже схожа на горностая, проте є меншою за нього, крім того, хвіст ласки не має чорного кінчика. Спинка ласки має світло-буре забарвлення, а черево - біле або жовтувате. Хвіст короткий. Взимку на півночі ареалу звір одягається в сніжно-білу шубку. Ласка проживає в місцях, де є багато мишоподібних гризунів, але лише в разі відсутності свого конкурента - горностая. Часто вона бігає у високій траві серед кущів або по каміннях. Іноді ласка встає на задні лапки, щоб уважно оглянутися довкола. Ласка не є полохливим звіром і не уникає зустрічей з людиною. Якщо раптом пощастило зустріти її в лісі, треба поводитися тихо і намагатися не робити різких рухів. Якщо ласка помічає людину, вона випускає жертву і ховається. Але варто принишкнути на декілька хвилин, і можна побачити, як вона повертається за здобиччю. Іноді вдається привернути ласку, наслідуючи звукам, що їх видає кроленя - тихому попискуванню.

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Ласка    Найменший хижак на Землі. Довжина звірка з хвостом — 17—32 см. Найбільші ласочки важать усього 100 г. Живе в Євразії, Північній і Центральній Азії, Північній Америці і Північній Африці.
   Завзятий винищувач мишей. Вона знаходить їх не тільки на землі, але й під землею, у їх власних норах, навіть запасається мишами на зиму. Добре плаває, а ось по деревах майже не лазить. На зиму вдягає біленьку шубку. Малят народжує у гніздечку під корінням дерев і кущів, у норах мишей.

  

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

  • Улюблена пожива ласки - це миші і полівки, тому, полюючи на цих гризунів, ласка приносить людині неабияку користь.
  • Нору ласки можна знайти по різних залишках здобичі, розкиданих біля входу. Звичайно це лапи і залишки хвостів тварин.
  • Влітку спина ласки світло-бура, черево біле. Взимку на півночі ареалу звірка вкриває сніжно-біле хутром.
  • З пахучих залоз ласки, розташованих під хвостом, виділяється секрет, який пахне так само, як і секрет, що його виділяє тхір.
  • Самки ласки такі невеликі, що в минулому їх вважали окремим видом.

  

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ЛАСКИ


   Ласка схожа на горностая, але менша за нього. Вона має тонке, витягнуте, дивовижно гнучке тіло з досить коротким хвостом без чорного кінчика (у горностая кінчик хвоста чорний). Влітку спина ласки світло-бура, черево біле або жовтувате, взимку на півночі ареалу вона вся сніжно-біла.
   Самець більший за самку. Довжина його тіла без хвоста іноді сягає 28 см, маса -115г.
   Довжина самки без хвоста близько 20 см, а маса - 69 г.

- Ареал ласки

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ
Поширена по всій Європі (немає в Ірландії), зустрічається в Північній Африці, в більшій частині Азії, в Північній Америці. Немає її в деяких районах Крайньої Півночі і пустель Середньої Азії. Завезена до Нової Зеландії.
ЗБЕРЕЖЕННЯ
Популяціям ласки зникнення не загрожує, проте чисельність тварин поблизу населених пунктів скорочується. Ласка знаходиться під охороною.

Корисна інформація: https://zerkolo1.com игровые автоматы в клубе gmslots.





Поведінка тварин
Чи можуть тварини спілкуватися одна з одною? Як окремим із них вдається, не збиваючись зі шляху, переміщатися... детальніше...
Збереження природи
З того часу, як людина стала господарем планети Земля, її діяльність обумовила зміни довкілля та почала діяти на умови...
детальніше...
Екосистеми в Європі
Усі рослин та тварини мешкають у тому середовищі та в тих біотопах, що відповідають певним... детальніше...
Екосистеми у світі
За сотні мільйонів років до того часу, як на Землі виникло життя, всі частини світу являли собою єдиний... детальніше...