Койот

Койот, одинокий хижак, що виє на місяць, став символом американського дикого Заходу. Насправді койоти не завжди е одинаками. Дуже часто вони полюють зграями.


   Ряд - Хижаки
   Родина - Вовчі
   Рід/Вид - Canis latrans

   Основні дані:
РОЗМІРИ
Довжина: 75-100 см.
Довжина хвоста: 30-40 см.
Висота у холці: 45-55 см.
Маса: 7-20 кг.

РОЗМНОЖЕННЯ
Статеве дозрівання: у рік.
Шлюбний період: з січня.
Вагітність: 58-65 днів.
Кількість дитинчат: 5-10, зазвичай 6.

СПОСІБ ЖИТТЯ
Звички: активний вночі; товариський; пристосовується до різних умов.
Їжа: дрібні ссавці, мертвечина, олені та вівці.
Тривалість життя: зазвичай 4 роки, у природі - до 14 років, у неволі - до 22 років.

СПОРІДНЕНІ ВИДИ
До родини Сапів належить ще 8 видів, наприклад, вовк і собака домашній.




   На відміну від більшості крупних хижаків Північної Америки, койотам, після прибуття європейських колоністів, вдалося розширити ареал проживання завдяки вмінню пристосовуватися. Незважаючи на це, у наші дні популяція койотів зменшується -вони часто стають об'єктом полювання мисливців або потрапляють у пастки, що їх ставлять пастухи.

РОЗМНОЖЕННЯ

   Койоти, яких ще називають дуговими вовками, зазвичай утворюють постійні пари. Це пов'язано з тим, що в природі вони живуть недовго -близько 4 років. Койоти-„довгожителі" мають більше, ніж одного партнера. У часі шлюбного періоду, що триває декілька тижнів, самка готова до спаровування тільки протягом 10 днів. Після спаровування пара риє нору. У деяких регіонах батьки старанно облаштовують нору, в інших місцях займають, наприклад, покинуту борсукову або лисячу нору. Іноді лігво койота буває розташоване в невеликих печерках, ущелинах скель, або в дуплах повалених вітром дерев. Цуценята з'являються на світ через два місяці.
   Батьки піклуються про них протягом 7 тижнів. Спочатку цуценята споживають тільки молоко матері. Вже через 3 тижні цуценята починають їсти тверду їжу. Обидва батьки постійно полюють й приносять дитинчатам спійману здобич.
   У віці 9 місяців койоти стають дорослими і до року досягають статевої зрілості. В більшості випадків молоді койоти створюють пари вже наступного року. Вони залишають материнську нору й вирушають на пошуки ділянки, при цьому іноді долають відстань понад 150 км. Якщо територія проживання одного з батьків багата на їжу, дитинчата ще якийсь час залишаються з батьками і полюють зграєю.

МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ

   Койот населяє простір від холодних районів Аляски до Коста-Ріки. Можна захоплюватися вмінням койота пристосовуватися до навколишнього середовища. Більш охоче койоти селяться на відкритих рівнинах та в районах, порослих рідким чагарником. У своєму природному середовищі койот живе на певній ділянці, у менш придатих районах веде кочовий спосіб життя. Ділянку мітить сечею і звуковими сигналами: гавкотом й тривалим завиванням. Койоти, що живуть у горах, на зиму зазвичай переселяються в долини.



ЇЖА

   Із настанням сутінків койоти залишають місця відпочинку й вирушають на полювання. Вони чудово вміють спілкуватися між собою і пристосовують способи полювання до навколишніх умов й здобичі, на яку полюють. Койоти харчуються майже виключно м'ясом: приблизно 90% раціону складають кролики, зайці, білки і дрібні гризуни.
   Під час полювання, як і лисиця, койот підстрибує вгору і приземляється всіма лапами на спину жертви. Койоти можуть напасти і на велику тварину, наприклад, на оленя, але тоді в полюванні мусить брати участь ціла зграя. Зграя койотів найчастіше складається з 6 тварин. Під час полювання койоти поводяться як вовки: зграя оточує вибрану жертву і переслідує її, поки тварина не здасться.
   Койоти у зграї не мають такої складної ієрархічної організаціє! і постійності, як вовки. Койоти харчуються не тільки спійманою здобиччю, але й мертвечиною. У деяких районах падаль складає до половини їхнього загального раціону.

КОЙОТ І ЛЮДИНА

   Хоча це і виглядає дивним, але люди в певному сенсі стали причиною поширення койотів. Знищуючи на величезних просторах США вовків -основних конкурентів койтів, і вирубуючи ліси, які колись покривали велику частину Північної та Центральної Америки, люди створили сприятливі умови для розширення ареалу койотів далеко на схід. Люди здавна полюють на койотів заради красивого хутра і знищують їх, захищаючи овечі стада. На початку 70-х років XX ст. на заході Сполучених Штатів щороку винищували більше 100 000 койотів. У 1977 р. на світовий ринок з Північної Америки було доставлено більше 320 000 шкірок тварин. У наші дні масове знищення койотів заради хутра все частіше засуджується. У 12 штатах койоти оберігаються, на решті території американського континенту полювання на них регулюється законами.

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Койот    Звичайно, фермери і ковбої ненавидять койота за його витівки, але спроби винищення не принесли успіху. Цьому сприяли разючий розум і хитрість тварини, яка швидко навчилася уникати куль, капканів і отруєних принад. У наш час залишився одним із типових звірів Північної Америки.
   Цей звір знайомий жителям Канади, Америки і Мексики. Койот, звичайно, є близьким родичем вовка і шакала, але це зовсім особливий вид, який можна називати саме так. Довжина тіла досягає метра, довгого пухнастого хвоста — 40 см, а маса не перевищує 20 кг. Надає перевагу преріям і відкритим рівнинам, що перемежовуються з деревними та чагарниковими заростями. Охоче заселяє місцевість, порізану ущелинами з виходами скель. У глибині лісів і гір звичайно не зустрічається. Живуть сімейними парами. Самка приводить 5—6 дитинчат. Полюють на гризунів, зайців і птахів. Часто нападають на молодих оленів і вилорогів, живляться падлом і відвідують звалища у пошуках покидьків. Окрім того, койот при нагоді завжди поцупить курку, індичку чи ягня.

  

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

  • Хоча назва тварин звучить як іспанське слово, вона походить від ацтекської назви цієї тварини.
  • Койота і американського борсука пов'язує дивовижна співпраця. Доведено, що койоти висліджують ховрахів та інших гризунів, а потім показують борсукам їхні нори. Борсук розриває нору і ділиться здобиччю з койотом.
  • Койоти для спілкування між собою використовують не тільки завивання, але і щонайменше до десяти інших звуків. Наприклад, вони можуть скавчати, пищати і гарчати.
  • Інколи койоти злучаються з домашніми собаками. Потомство, отримане в результаті такого схрещування.

  

НОРА КОЙОТА


   Нора: розташована у печері, в ущелинах серед скель, в дуплі поваленого дерева, або глибокій норі, причому в лігві не буває підстилки. Може використовувати покинуту нору борсука або лисиці.
   Цуценята: перші тижні життя проводять у норі. їжу їм приносять батьки.

- Ареал койота

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ
Населяє всю Північну Америку, від Аляски до Коста-Ріки, на схід до затоки Святого Лаврентія. Не зустрічається на побережжі Атлантики.
ЗБЕРЕЖЕННЯ
Койот оберігається у 12 штатах США, в інших є об'єктом полювання. Як вид, знаходиться під загрозою зникнення.

Корисна інформація:





Поведінка тварин
Чи можуть тварини спілкуватися одна з одною? Як окремим із них вдається, не збиваючись зі шляху, переміщатися... детальніше...
Збереження природи
З того часу, як людина стала господарем планети Земля, її діяльність обумовила зміни довкілля та почала діяти на умови...
детальніше...
Екосистеми в Європі
Усі рослин та тварини мешкають у тому середовищі та в тих біотопах, що відповідають певним... детальніше...
Екосистеми у світі
За сотні мільйонів років до того часу, як на Землі виникло життя, всі частини світу являли собою єдиний... детальніше...