Коата чорна

Чорна коата населяє верхні яруси лісів Амазонїі. її чіпкий, довгий хвіст виконує хапальну функцію. Це один із найспритніших видів сучасних мавп.


   Ряд - Примати
   Родина - Цебідові
   Рід/Вид - Ateles paniscus

   Основні дані:
РОЗМІРИ
Довжина тіла: самці - 38-58 см, самки - 40-62 см.
Довжина хвоста: у самців -63-85 см, у самок - 64-92 см.
Маса: самці - 7,8-9,5 кг, самка - 7,5-8,8 кг.

РОЗМНОЖЕННЯ
Статеве дозрівання: самці -з 5 років, самки - з 4 років.
Шлюбний період: цілий рік.
Вагітність: 210-225 днів.
Кількість дитинчат: 1.

СПОСІБ ЖИТТЯ
Звички: колективна тварина; активна вдень.
Їжа: в основному горіхи, фрукти, листя, квіти.
Тривалість життя: до 20 років. У неволі живе до 33 років.

СПОРІДНЕНІ ВИДИ
Коата світлолоба, коата буроголова, коата Жоффруа.




   Чорна коата - один з чотирьох видів коат, що населяють різні регіони Південної Америки. Тварини їдять екзотичні рослини і комах, які живуть у кронах дерев амазонських лісів. Першу світлолобу коату вдалося впіймати досить пізно - тільки в 1974 році.

ЇЖА

   Щоранку стадо коат розділяється на 2-3 невеликих групи, після чого вирушає на місця годування. Коати - досить великі тварини, тому вони не бояться хижих звірів і птахів, що полюють на дрібних мавп. Знаходячись у стаді, маленькі мавпи зустрічаються з меншою небезпекою нападу, оскільки група тварин хижака помічає швидше. Зазвичай мавпи підтримують зв'язок між собою за допомогою гучних звуків, які нагадують кінське іржання.
   Коати харчуються переважно фруктами і горіхами, поїдають листя, бутони квітів, пташині яйця і павуків. Фрукти є основним джерелом рідини для цих тварин. Нерідко коата їсть, повиснувши на одній нозі або на хвості, при цьому довгими пальцями дотягуючись до кінця гілки. Для зривання плодів вона може використовувати навіть хвіст. Перебираючись на інше місце, коата спочатку обмацує його хвостом і лише потім покидає гілку, на якій сиділа. Рухається коата дуже стрімко. Довгі кінцівки коати допомагають їй при переміщенні по деревах. Коли коата тримає в лапах який-небудь предмет, її пальці розташовуються під прямим кутом до великого пальця.

СПОСІБ ЖИТТЯ

   Чорна коата має надзвичайно довгі, тонкі кінцівки і ще довший хвіст. Завдяки цьому по спритності вона не поступається гібону.
   У кронах дерев коата пересувається, використовуючи всі чотири кінцівки. Там, де дерева стоять на деякому віддаленні одне від одного, коата стрибає й перескакує з одного на інше. її плечові суглоби надзвичайно рухливі, тому перед стрибком вона повисає на руках і швидко перелітає з дерева на дерево. У джунглях на землю коата спускається рідко. Коли ж коата з'являється на землі, то хвіст вона тримає витягнутим уздовж спини.
   У середньому на 1 км2 мешкає 12 коат, а коли корму є вдосталь, цю площу може населяти до 100 тварин. У стаді панує строга ієрархія, тому суперечки між дорослими самцями не виникають. Найсильніший самець управляє стадом, оберігає його і забезпечує йому охорону.
   Чорні коати - денні тварини. 3 настанням сутінок вся група починає готуватися до сну. Сплять коати, притулившись одна до одної та обвивши хвости навколо шиї.

РОЗМНОЖЕННЯ

   Період розмноження чорної коати чітко не визначений. Самки можуть завагітніти в будь-яку пору року. Статеве дозрівання коат настає досить пізно: з 5 років у самців, у самок - з 4 років. Починаючи з цього віку, у самок кожні 24-27 днів бувають регулярні тічки, під час яких може відбуватися спаровування з будь-яким самцем зі стада. Самці злучаються з багатьма самками, тривалих союзів ці мавпи не утворюють.
   Дитинча народжується через ЗО тижнів і має масу близько 600 г. Перші чотири місяці свого життя воно проводить, міцно вчепившись за шерсть на животі матери. Пізніше дитинча наважується переміститися до неї на спину. Навіть досягнувши розмірів, які вже не дозволяють матері носити його на спині, дитинча рідко віддаляється від неї на велику відстань.
   Довгий період материнської опіки є причиною високого рівня виживання у коат. Проте в період вирощування дитинчат самки не злучаються, тому народжуваність у коат досить-таки низька. У середньому самки народжують одне дитинча кожні три роки.

КОАТА Й ЛЮДИНА

   Людина полює на коат у більшості місць їхнього проживання. Це досить велика й галаслива тварина, тому мисливцеві не важко знайти її і вбити за допомогою стріли або списа. Оскільки статеве дозрівання у коат настає досить пізно, це зумовлює обмеження швидкості її розмноження. 3 цієї ж причини коатам загрожує вимирання. У багатьох місцях коати вже зникли. Вторинні насадження джунглів вже не подібні до первісного лісу, тому коата в них не поселяється. Досліди з розселенням коат в інших біотопах закінчилися безуспішно.

  

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

  • У пропорційному відношенні до тіла, мозок коати більший, ніж у інших павукоподібних мавп.
  • Світлолоба коата - одна з рідкісних мавп Південної Америки, її описав ще Олександр Гумбольдт на основі шкури, отриманої від тубільців, так ніколи і не побачивши живої мавпи.
  • Коати запилюють різні види рослин, що ростуть у кронах дерев. Вони переносять пилок, що залишається на мордочках після пиття нектару, з однієї рослини на іншу.
  • Коати відгризають великі гілки дерев і кидають їх на ворогів.

  

СПЕЦІАЛЬНІ ПРИСТОСУВАННЯ ЧОРНОЇ КОАТИ


   Руки: перший палець кисті зредукований, інші чотири пальці довгі і оголені. Руками коата користується в основному для того, щоб міцно триматися під час перестрибування з гілки на гілку, рідше для хапання предметів.
   Хвіст: хапальний, з оголеною ділянкою на нижній стороні кінчика, значно довший за тіло. Коата за допомогою хвоста збирає дрібні предмети і шматочки їжі.
   Ноги: пальці, за допомогою яких коата тримається, на них такі ж довгі, як і на руках. Довгі стопи допомагають утримувати рівновагу під час руху серед гілок.

- Ареал чорної коати

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ
Колись ареал чорної коати був далеко на північ від Південної Америки (до Мексики). Нині вона проживає переважно в центральній частині басейну Амазонки, в Гайані, Північно-Західній Бразилії, на сході Перу і Північної Болівії.
ЗБЕРЕЖЕННЯ
В даний час виду загрожує вимирання. Багато коат занесені до Червоної Книги.

Корисна інформація: восстановление информации с SSD





Поведінка тварин
Чи можуть тварини спілкуватися одна з одною? Як окремим із них вдається, не збиваючись зі шляху, переміщатися... детальніше...
Збереження природи
З того часу, як людина стала господарем планети Земля, її діяльність обумовила зміни довкілля та почала діяти на умови...
детальніше...
Екосистеми в Європі
Усі рослин та тварини мешкають у тому середовищі та в тих біотопах, що відповідають певним... детальніше...
Екосистеми у світі
За сотні мільйонів років до того часу, як на Землі виникло життя, всі частини світу являли собою єдиний... детальніше...