Журавель сірий

Сірий журавель влаштовує гнізда у віддалених районах Європи. Деяким місцям гніздування журавлів у Центральній Європі загрожує зникнення, оскільки вони знаходяться в населеній місцевості.


   Ряд - Журавлеподібні
   Родина - Журавлині
   Рід/Вид - Grus grus

   Основні дані:
РОЗМІРИ
Довжина: 115-125 см.
Розмах крил: 190-220 см.
Маса: 4,5-5,5 кг.

РОЗМНОЖЕННЯ
Статеве дозрівання: з 5 років.
Період гніздування: квітень-травень.
Несіння: одне на рік.
Кількість яєць: зазвичай 2.
Висиджування: 28-30 днів.
Вигодовування пташенят: 10 тижнів.

СПОСІБ ЖИТТЯ
Звички: утворюють зграї.
Звуки: трубний звук „кру-кру".
Іжа: зелені частини рослин, плоди, комахи, дрібні гризуни або жаби.
Тривалість життя: понад 30 років.

СПОРІДНЕНІ ВИДИ
Канадський, чорний і японський (танчо) журавлі так само, як і сірий, належать до роду справжніх журавлів.


   Під час гніздового періоду сірі журавлі тримаються парами, а на час сезонних перельотів птахи об'єднуються у великі зграї. Вони летять „журавлиним клином", видаючи при цьому гучне „журавлине курликання". Журавлі летять тільки вдень. Подолати величезні відстані їм допомагають теплі повітряні течії.

РОЗМНОЖЕННЯ

   На місця гніздування сірі журавлі прилітають вже в кінці березня - першій половині квітня. Птахи відразу ж приступають до спорудження гнізда. Гніздо - щільно утрамбована купа стебел очерету, з домішкою моху і невеликим поглибленням у центрі. Журавлі щороку гніздуються на тій самій ділянці. Проте старе гніздо вони використовують рідко, вважаючи за краще щорічно влаштовувати нове. Журавлі моногамні. Відстань між сусідніми гніздами - 5-6 км.
   Самка з інтервалом у 2 дні відкладає два яйця. Батьки насиджують кладку поперемінно протягом 28-30 днів. Пташенята вилуплюються неодночасно. Обсохши в гнізді, перше пташеня разом з батьком покидає гніздо і більше в нього не повертається. Після вилуплення другого пташеняти самка разом з ним приєднується до самця та першого пташеняти. Незважаючи на те, що між пташенятами немає агресивних відносин, виживає найчастіше тільки одне з них. На крило стають у віці 9 тижнів.

ПЕРЕЛЬОТИ

   У кінці літа, після закінчення гніздового періоду, у сірих журавлів відбувається повна линька. Цей період птахи проводять на заплавних лугах або на заболочених ділянках. Махове пір'я птаха змінюється раз на два роки, у цей період сірі журавлі на деякий час втрачають здатність літати. Поки виросте нове оперення, вони готуються до перельоту.
   Відліт сірих журавлів на зимівлі триває увесь жовтень. їхні зграї в цей період численніші, ніж весняні, що повертаються до місць гніздування. Птахи летять удень. У польоті сірі журавлі шикуються знаменитим „журавлиним клином", від якого лунає знамените „журавлине курликання". Птахи летять до Іспанії, Африки, Ізраїлю, Туреччини, Ірану, В'єтнаму, Іраку або Китаю.


СПОСІБ ЖИТТЯ

   Місця гніздування сірого журавля знаходяться на болотистих ділянках. Під час перельотів цих птахів можна побачити на полях, лугах і пасовищах. Сірі журавлі часто ночують на мілководді. Після закінчення гніздового періоду птахи об'єднуються у великі зграї, що нерідко налічують більше 400 особин. Сірі журавлі линяютьчдвічі на рік. Після гніздового періоду наступає повна линька, а взимку, у місцях зимування, - часткова. Махове пір'я змінюється один раз на два роки, тому птахи на 5 тижнів втрачають здатність літати - у цей час вони ховаються у густій рослинності. Сірі журавлі відомі своїми „танцями". Птахи стрибають, розвернувши крила, кланяються, бігають зигзагом, прогулюються „гусячим кроком" (при цьому вони високо піднімають ноги). Вони притупують ногами, піднімають із землі пір'я, камінчики або травинки і підкидають їх у повітря.
   Учені з'ясували, що всі ці рухи не мають жодного відношення до шлюбного ритуалу. Всі журавлі (а не тільки сірі) проробляють їх протягом усього року. За спостереженнями, особливо часто „танцюють" молоді птахи. Припускають, що цими рухами журавлі виражають і найвищий ступінь неспокою, і задоволення.

ЇЖА

   Раціон сірих журавлів - дуже різноманітний. У гніздовий період вони харчують ся кормами тваринного походження. Журавлі поїдають великих комах, безхребетних, що живуть у воді, жаб, мишей, дрібну рибку, пташенят і яйця горобцеподібних птахів. Крім того, сірі журавлі їдять різні частини рослин. Навесні птахи харчуються журавлиною, що залишилася із зими, та іншими ягодами. Наприкінці літа і восени сірі журавлі поїдають насіння зернових культур (наприклад, овесу) на прибраних полях.
   У цей же час птахи походжають по болотах і збирають ягоди, що там дозрівають. Своїх пташенят сірі журавлі вигодовують комахами, молюсками та іншими безхребетними. На місцях зимівель величезні зграї цих птахів завдають полям суттєвої шкоди. Журавлі годуються протягом усього дня. Іноді опівдні птахи повертаються у гніздо на відпочинок. Зазвичай журавель стоїть на мілководді або шукає корм по берегах річок. Коли птах знаходить багате джерело їжі, до нього приєднуються інші журавлі. Деякі особини в цей час стоять на варті.

  

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

  • Під час перельотів журавлів спостерігали на висоті З тисяч метрів. Щоб зберігати сили, птахи використовують теплі повітряні течії.
  • Сірі журавлі - досить „балакучі" птахи. їхні гучні крики чути на відстані декількох кілометрів. Трубний звук виходить завдяки особливій будові подовженої трахеї.
  • У німецькому національному парку „Ворпоммерше Боденландшафт" восени можна спостерігати незвичайне явище. Тут відпочиває приблизно ЗО тисяч сірих журавлів, тобто стільки ж, скільки цих птахів мешкає на Скандинавському півострові.
  • У японській міфології сірий журавель є символом довголіття.
  • Журавлі, що насиджують кладку, для маскування прикриваються рослинністю.

  

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ СІРОГО ЖУРАВЛЯ


   Політ: птах летить, витягнувши шию і тримаючи ноги паралельно до землі. Він летить, широко змахуючи крилами. Журавель часто планерує на великій висоті.
   Оперення: загальне забарвлення самця та самки сіре, темніше, майже чорне на кінцях крил і шиї. Від очей з боків шиї спускається біла смуга. Решта частини голови й шиї чорна, на потилиці і тім'ї ділянка голої червоної шкіри, вкрита рідким волосоподібним пір'ям.
   Яйця: 2 крапчастих яйця самка відкладає з інтервалом у 2 доби.
   Дзьоб: коротким та загостреним дзьобом птах дістає їжу із землі.
   Молодий птах: має сірувато-коричневе оперення та коротке пір'я хвоста.
   Ноги: на тонких ногах журавель бродить по мілководдю.
   Пальці: між пальцями у журавля перетинки. Проте їх особлива будова не дозволяє - журавлеві провалюватися в болотистий ґрунт.

- Гніздові колонії - Зимування

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ
Сірий журавель гніздується в Скандинавії, Північній Німеччині, Туреччині і Східній Європі до Східного Сибіру. Зимує в Південній Іспанії, Північній Африці, Іраці, Ірані, Індії і на півдні Азії.
ЗБЕРЕЖЕННЯ
Для благополучного існування сірих журавлів необхідні певні умови. У Центральній Європі живуть нечисленні популяції цих птахів.

Корисна інформація:





Поведінка тварин
Чи можуть тварини спілкуватися одна з одною? Як окремим із них вдається, не збиваючись зі шляху, переміщатися... детальніше...
Збереження природи
З того часу, як людина стала господарем планети Земля, її діяльність обумовила зміни довкілля та почала діяти на умови...
детальніше...
Екосистеми в Європі
Усі рослин та тварини мешкають у тому середовищі та в тих біотопах, що відповідають певним... детальніше...
Екосистеми у світі
За сотні мільйонів років до того часу, як на Землі виникло життя, всі частини світу являли собою єдиний... детальніше...