Дрізд перелітний

У Північній Америці перелітний дрізд (родич чорного і співочого дроздів) - відомий птах, якого європейські переселенці називають „гоЬіп", - тобто „вільшанка", або „малинівка".


   Ряд - Горобцеподібні
   Родина - Дроздові
   Рід/Вид - Turdus migratorius

   Основні дані:
РОЗМІРИ
Довжина: 25 см.
Розмах крил: 35-39,5 см.
Маса: 54-94 г.

РОЗМНОЖЕННЯ
Період гніздування: на півдні - квітень, на півночі - травень.
Несіння: до 3 на рік.
Кількість яєць: 3-5.
Висиджування: 11-14 днів.
Вигодовування пташенят: 14-16 днів.

СПОСІБ ЖИТТЯ
Звички: влітку тримаються парами, взимку - зграями.
Іжа: комахи, дощові черв'яки, плоди, ягоди.
Звуки: сигнал тривоги звучить як „тут-тут-тут", „кві-квік" або „чук-чук".

СПОРІДНЕНІ ВИДИ
Перелітний дрізд - єдиний американський вид. Інші представники роду живуть у Європі.


   Приліт перелітних дроздів до Канади і в північні штати США знаменує для людей прихід весни. В Америці цих птахів полюбляють, тож їхні популяції процвітають, проте саме від людей залежить, чи у майбутньому ці пернаті знайдуть зручні для себе умови гніздування на полях і в передмістях населених пунктів.

ЇЖА

   Перелітні дрозди дуже люблять ласувати різними садовими фруктами і дикими ягодами, які в довгі зимові місяці стають основною їхньою їжею. Ці птахи поїдають плоди багатьох видів дерев і чагарників, беручи при цьому на себе роль розповсюджувачів насіння рослин.
   Перелітні дрозди харчуються також комахами, хоча вони складають незначну частину раціону цих птахів. Вони дуже люблять жуків і гусінь, але не гребують і кониками, черв'яками, мухами, павуками, багатоніжками та равликами.
   Наприкінці 50-х і на початку 60-х років XX століття популяція дрозда значно скоротилася. Пізніше з'ясувалася причина такого зменшення чисельності птахів: у той час на полях проводилися випробування луже отруйних інсектицидів, зокрема АДТ. Перелітні дрозди гинули, поїдаючи отруєних хімікатами дощових черв'яків.

СПОСІБ ЖИТТЯ

   Перелітний дрізл проживає в різних біотопах, наприклад, в світлих лісах, відкритій, порослій чагарником місцевості, на узліссях. Вирубка лісу, що проводилася для розчищення території під нові поселення для людини, створила для нього ідеальні умови проживання.
   Щорічно птахи з Канади та північних штатів США відправляються зимувати в південні регіони. Відстань перельоту залежить від того, наскільки холодною буде зима: чим вона суворіша, тим далі летять дрозди, іноді досягаючи Бермудських та Багамських островів. У тій місцевості, де панує м'який клімат, птах живе осіло.


РОЗМНОЖЕННЯ

   Шлюбний період у птахів розпочинається навесні. Самець дрозда токує на землі. При цьому він часто-часто тріпоче крилами та кружляє навколо обраниці з розкладеним хвостом. Нерідко самку оточує група з 3-5 галасливих кавалерів. Перелітні дрозди влаштовують гнізда на дереві або на гілках невисоких кущів. У великих містах птахи охоче використовують для цього віконні карнизи, балки воріт, стовпи загорож, меліораційні і водостічні труби, балкони і веранди. Гніздо будує самка, самець допомагає їй, приносячи будівельний матеріал. Перелітні дрозди будують споруду з сучків і гілок, іноді в ній зустрічаються обривки шнурків і латочки тканини.
   Споруда тримається на плоскому і гладкому фундаменті, „вимурованому" з болота. Самка насиджує яйця протягом 11-14 днів, наприкінці періоду насиджування самець зрідка змінює її в гнізді. Пташенят, що вилупилися з яєць, вигодовують обидва птаха. Вони також разом підтримують чистоту в гнізді, поїдаючи екскременти дитинчат. Коли пташенята, що оперилися, встають на крило, всю турботу про них бере на себе батько, а самка береться до відкладання яєць і насиджування нової кладки.

  

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

  • Перелітні дрозди щорічно повертаються до старого гнізда. Кожного разу вони оновлюють його, приносячи новий будівельний матеріал. Через 6 років гніздо може вирости у висоту до 20 см.
  • Одночасно з дроздом в його гнізді можуть вирощувати потомство й інші птахи. Одного разу було виявлено гніздо, в якому знаходилися четверо пташенят дрозда, а також двоє пташенят і чотири яйця зяблика. Пташенят годували обидві пари батьків.
  • На зимівлю відлітає велика частина перелітних дроздів. У Флориді спостерігалася зграя, що нараховувала приблизно 50 000 птахів.
  • Перелітні дрозди - великі любителі плодів. Вони часто п'яніють після того, як скуштують падалицю, що почала бродити.

  

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕЛІТНОГО ДРОЗДА


   Яйця: у кладці 3-5 світло-блакитних яєць, з яких через 11-14 днів з'являються пташенята.
   Самець: спина сірувато-бура, голова дуже темна, цегляно-червоні груди, горло в чорно -білу смужку і світлий хвіст з коричневими відмітинами.
   Молодий птах: спина коричнева, груди пісочного кольору з темними плямочками.

- Цілий рік - Взимку - Гніздування

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ
Місця гніздування перелітного дрозда знаходяться в Північній Америці на північ від межі лісу на Алясці, в Канаді і на острові Ньюфаундленд, на півдні до Мексики.
ЗБЕРЕЖЕННЯ
Перелітний дрізд пристосувався до життя поряд з людиною і відмінно себе почуває, живучи по сусідству з нею. Завдяки цьому чисельність його популяції значно зросла.

Корисна інформація: https://voronezh.on-prava.com купить права на автогрейдер в Воронеже.





Поведінка тварин
Чи можуть тварини спілкуватися одна з одною? Як окремим із них вдається, не збиваючись зі шляху, переміщатися... детальніше...
Збереження природи
З того часу, як людина стала господарем планети Земля, її діяльність обумовила зміни довкілля та почала діяти на умови...
детальніше...
Екосистеми в Європі
Усі рослин та тварини мешкають у тому середовищі та в тих біотопах, що відповідають певним... детальніше...
Екосистеми у світі
За сотні мільйонів років до того часу, як на Землі виникло життя, всі частини світу являли собою єдиний... детальніше...