 |
Качка домашня
Для одержання великих і скороспілих птахів часто схрещують мускусну качку з домашньою, але гібриди потомства не дають.
   Домен - Ядерні (Euraryota)
   Царство - Тварини (Metazoa)
   Тип - Хордові (Chordata)
   Клас - Птахи (Aves)
   Ряд - Гусеподібні (Anseriformes)
   Родина - Качкові (Anatidae)
   Рід - Качка (Anas)
   Вид - Качка домашня
   Предком усіх порід домашніх качок був тільки крижень. Одомашнений в різний час і незалежно в Європі і Китаї. У наш час більше качок розводять у зоні рисосіяння у Східній та Південно-Східній Азії. Там заведено пасти великі табуни качок на залитих водою рисових полях. Високі стебла рису качки не зачіпають, але жадібно поїдають водяні бур'яни і дрібних безхребетних. Качок привчають не віддалятися, і селяни, при необхідності, можуть залишити їх на весь день, бо знають, що знайдуть їх там, де залишили.
   З багатотисячних порід найпоширеніша пекінська качка, котра була виведена в Китаї. Каченята цієї породи вже у 2-місячному віці важать до 2,5 кг. Селезень пекінської качки має масу до 4 кг, а качка — 3,5 кг. Незабаром після відкриття Америки в Європу була завезена одомашнена індійцями Центральної і Південної Америки мускусна качка. Ця велика й швидкоростуча качка стала дуже популярною, оскільки дає пісну тушку з ніжним м'ясом, що за смаком нагадує дичину. У багатьох країнах з теплим кліматом вона помітно потіснила нащадків крижня. Звичайна вона і в Україні, де її знають під неправильною назвою — «індокачка». У наших умовах її не можна морозною зимою пускати у воду. На відміну від місцевих качок, мускусна погано переносить морози і легко обморожується.
|
Корисна інформація:
|