Вишуканий чубатий тінаму

Вишуканий чубатий тінаму належить до дуже давньої родини птахів, що мешкають у Центральній і Південній Америці. Від цесарки він відрізняється наявністю темного чуба на голові.


   Ряд - Тінамуподібні
   Родина - Тінаму
   Рід/Вид - Eudromia elegans

   Основні дані:
РОЗМІРИ
Довжина: 37-41 см.
Маса: 400-800 г.

РОЗМНОЖЕННЯ
Статеве дозрівання: з 8 місяців.
Період гніздування: вересень-березень.
Кількість яєць: 5-12.
Висиджування: 22-24 дні.
Вигодовування пташенят: 3-4 місяці.

СПОСІБ ЖИТТЯ
Звички: денний зграйний птах; годується на землі.
Їжа: листя, гілки, квіти, трава, насіння, комахи та їхні личинки.
Звуки: хриплі складні писки, носові звуки, трелі.

СПОРІДНЕНІ ВИДИ
Ряд тінамуподібних складається з 46 видів, до числа яких належать строкатий і червонокрилий тінаму.


   Мисливці протягом цілого року полюють на лякливого та обережного вишуканого чубатого тінаму, що живе на землі, оскільки його м'ясо вважається делікатесом. Тінаму мешкає в аргентинській пампі, де харчується бідною рослинністю тутешніх місць.

ЇЖА

   Вишуканий чубатий тінаму мешкає в засушливих районах, де мало води та їжі, однак птах чудово пристосувався до життя в таких умовах. Він задовольняється скупою рослинністю тутешніх степів і майже не п'є воду.
   Тінаму харчується гілочками, плодами, листям, квітами і травою. Якщо рослинної їжі не вистачає, то птах полює на комах та їхніх личинок. У вологих місцях поблизу озер і річок тінаму їдять равликів і молюсків. У пошуках корму тінаму коротким дзьобом розгрібає опале листя та досліджує трав'яні купини. Цей птах ковтає камінці й піщинки, які допомагають його шлунку засвоювати їжу.
   Тінаму прокидається рано вранці й відразу вирушає на пошуки їжі. Ситі птахи збираються на місцях відпочинку у великі зграї. Взимку у степах досить холодно, тому кількість їжі зменшується і птахам приходиться витрачати на її пошуки багато часу.

СПОСІБ ЖИТТЯ

   Вишуканий чубатий тінаму живе в декількох районах Болівії та Чилі, більше він поширений в чагарникових заростях на заході Аргентини.
   Він ховається від ворогів у заростях чи норах, злітаючи тільки в разі крайньої потреби, при цьому в польоті птах важко махає крилами. Тінаму любить купатися в пилюці. Сухі ванни, що приймаються щоденно, позбавляють птаха від паразитів.
   Тінаму - галасливі птахи, що видають різноманітні звуки, - від гучного шипіння й переливчастих трелей до котячого нявкання і трубних звуків. У разі небезпеки вони причаюються, лягаючи на землю або забираючись у нори.


РОЗМНОЖЕННЯ

   Токування вишуканих чубатих тінаму починається у вересні: самки видають мелодійні свисти, а самці також відповідають на їхній заклик гучними звуками. Вибравши придатну територію, самець копає в укритті під кущами неглибоку ямку. На цей час він уже має партнерку. Перша реакція самки на залицяння самця буває агресивною. Наполегливий самець кланяється перед своєю обраницею, торкаючись землі дзьобом, потім починає швидко бігати навколо неї. Самку, яка намагається втекти, він дзьобом утримує за шию.
   Самка відкладає 5-12 блискучих землисто-коричневих яєць, які насиджує самець. Саме тому самки більші за самців. Птахи обох статей мають однакове забарвлення. В одне гніздо можуть відкладати яйця декілька самок, або одна самка може відкладати яйця у гнізда різних самців. Самець регулярно перевертає яйця дзьобом, а, залишаючи на якийсь час гніздо, закриває кладку листям. Вихованням потомства займаються тільки самці.
   Як тількино новонароджені пташенята обсохнуть, вони залишають гніздо й усюди ходять за батьком, ховаючись від небезпеки під його крилами. Через 8-10 днів пташенята починають літати на невеликі відстані.

  

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

  • Вишуканий чубатий тінаму, на відміну від інших представників ряду, на кожній лапі має тільки три пальці. В нього відсутній четвертий палець, який в інших тінаму направлений назад.
  • Колись зграї тінаму нараховували до 1 000 особин. У наші дні рідко зустрічаються групи тінаму, які мають більше ніж ЗО птахів.
  • Трапляється, що тінаму, раптово злетівши, гине від сильного удару об дерево чи огорожу.
  • Людині не під силу прогнати з гнізда самця вишуканого чубатого тінаму, що висиджує яйця.

  

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ВИШУКАНОГО ЧУБАТОГО ТІНАМУ


   Оперення: землисто-коричнева спина вкрита дрібними чорними й білими плямами, по тій також проходять ледве помітні смуги. Груди й черево світло-коричневі, від дзьоба й очей по обидві сторони шиї проходять дві світлі смуги. Маскувальне забарвлення необхідне тінаму, який мешкає у вкритій кущами місцевості, щоб сховатися від ворогів.
   Чуб: складається з чорного пір'я завдовжки до 6 см. Самки настовбурчують чуби, виконуючи шлюбні танці.
   Захисна поза: у небезпеці птах припадає до землі, ховаючись серед рослин. Після відходу ворога піднімається й летить чимдалі.

- Ареал вишуканого чубатого тінаму

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ
Вишуканий чубатий тінаму населяє пустелі й напівпустелі від гір на заході Аргентина до Патагонії, зустрічається в Болівії та на сході Чилі.
ЗБЕРЕЖЕННЯ
Вишуканий чубатий тінаму є об'єктом полювання. Птах вижив завдяки своєму потайливому способу життя.

Корисна інформація: На сайте otkroem.od.ua послуги відкриття дверей одеса.





Поведінка тварин
Чи можуть тварини спілкуватися одна з одною? Як окремим із них вдається, не збиваючись зі шляху, переміщатися... детальніше...
Збереження природи
З того часу, як людина стала господарем планети Земля, її діяльність обумовила зміни довкілля та почала діяти на умови...
детальніше...
Екосистеми в Європі
Усі рослин та тварини мешкають у тому середовищі та в тих біотопах, що відповідають певним... детальніше...
Екосистеми у світі
За сотні мільйонів років до того часу, як на Землі виникло життя, всі частини світу являли собою єдиний... детальніше...