Головна
Найпростіші
Безхребетні, членистоногі
Плазуни й земноводні
Птахи
Ссавці
Риби
Вимерлі тварини


Припутень

Припутень - найбільший з лісових голубів, що мешкають у Європі. Це суто лісовий птах. Припутень - досить обережна пташка, яку, проте, видає її воркування.


Припутень    Ряд - Голубоподібні
   Родина - Голубині
   Рід/Вид - Columba palumbus

   Основні дані:
РОЗМІРИ
Довжина: 41 см.
Розмах крил: 75-80 см.
Маса: 450-550 г.

РОЗМНОЖЕННЯ
Статеве дозрівання: з 1 року.
Період гніздування: у деяких регіонах - увесь рік, в Європі - з квітня по вересень.
Кількість яєць: 2.
Висиджування: 15-17 днів.
Вигодовування пташенят: 28-29 днів.

СПОСІБ ЖИТТЯ
Звички: окрім гніздового періоду тримаються зграями.
Звуки: воркування.
Їжа: квіти, насіння трав, горіхи, плоди, хліб, іноді гусінь і дощові черв'яки.
Тривалість життя: 16 років.

СПОРІДНЕНІ ВИДИ
Домашні і міські сизі голуби, а також горлиці.


   Припутень - це найбільший з лісових голубів, що живуть у Європі. Велика кількість цих птахів трапляється в містах і передмістях. Проте частіше припутні живуть за містом, у густих лісах або сільській місцевості, де годуються на полях зернових культур.

ЇЖА

Їжа припутня    Припутні харчуються майже виключно рослинними кормами. їх меню складається з насіння, листя, зерна, трави, жолудів і плодів. Рідше припутні поїдають гусениць, слимаків і дощових черв'яків. Птахи, що живуть поряд з людським житлом, також харчуються залишками хлібобулочних виробів.
   У деяких районах в певні періоди припутні харчуються сільськогосподарськими культурами. Восени раціон припутня доповнюється конюшиною, а навесні зграї голубів спускаю ться на поля, де росте гірчиця. Влітку припутні можуть привести до значних втрат на полях зернових. Птахи, що живуть у південних країнах, також годуються дикими фігами.
   Той, хто мав можливість спостерігати за припутнями на водопої, помітив, що вони п'ють не так, як інші птахи. Ці птахи занурюють дзьоб у воду і всмоктують її через спеціальні дірочки. Перш ніж проковтнути воду, голуби на короткий час піднімають голову.

СПОСІБ ЖИТТЯ

Спосіб життя припутня    Припутень мешкає як в рівнинній, так і в гірській місцевості. Найбільше птахам до вподоби листяні й змішані ліси, але нерідко вони селяться і в хвойних лісах. Голос припутня - особливе воркування, яке передають, як „куу-у-у, куу-руу" або „гурр-гру-гурр". Коли гніздовий період закінчується, припутні тримаються великими зграями, які увечері збираються на спільних місцях нічлігу. Самці припутнів проводять там ночі навіть тоді, коли самки насиджують яйця. У сільській місцевості бажаним місцем нічлігу цих птахів є межі між полями, порослі чагарником і деревами. Землероби не полюбляють припутнів за те, що ті часто годуються на полях. У міських садах і парках, навпаки, люди раді їх присутності й нерідко підгодовують птахів.


РОЗМНОЖЕННЯ

Розмноження припутня    3 настанням гніздового періоду самець, бажаючи звернути на себе увагу самочки, голосно воркує й показує льотні здібності. Самка, шо прийняла залицяння самця, разом з обранцем виконує ще один ритуал. Під час нього припутні торкаються одне одного дзьобами та чистять одне одному пір'їнки. Місцем, найзручнішим для влаштування гнізда, є дуже густі крони дерев. Гніздо ці птахи в'ють з тонких гілок. Дуже часто припутні використовують старі гнізда сорок, ворон й білячі гайна. Самка відкладає 2 білих яйця, які батьки насиджують разом.
   Через 15-17 днів з яєць вилуплюються пташенята. Батьки годують їх особливою речовиною - „голубиним молоком", яке утворюється в зобу дорослих птахів. Пташенята припутня „п'ють молоко", глибоко занурюючи дзьоб в зоб одиного 3 батьків. Через декілька днів вони починають звикати до нормальної їжі. Літати пташенята починають через 7 тижнів.

ВОРОГИ

   Основними ворогами припутня є великі хижі птахи. Останніми роками з вини людини чисельність хижих птахів значно скоротилася, що призвело до збільшення чисельності популяції припутнів. Іноді припутні стають здобиччю лісової куниці, яка вправно лазить по деревах. На землі на них полюють лисиці та борсуки, оскільки птахи є досить великими і не можуть одразу піднятися у повітря. У деяких країнах припутні настільки численні, що їх вважають шкідниками й знищують. Щорічно в цих регіонах відстрілюють дуже велику кількість припутнів.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ПРИПУТНЯ

   У певну пору року, коли достигають зернові, з припутнем можна зустрітися в полі - птах збирає там насіння. У Західній Європі припутні численні в містах. Вони мешкають у парках або садках. Припутень видає присутність типовим криком. Голуб, що злякався, злітає з вершини дерева, голосно б'ючи крилами. У багатьох місцях, де ці птахи звикли до присутності людей, вони підпускають до себе людину та охоче приймають з її рук корм - хлібні крихти.

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Припутень    Дуже обережні птахи, тому полювання на них не таке вже й просте. Нині чисельність припутнів значно скоротилась.
   Найбільший з голубів лісів Євразії. Довжина тіла — до 44 см, маса — до 620 грамів. Гнізда в'є на деревах, куди відкладає 2 яйця. Цей великий голуб успішно відганяє від гнізда навіть круків. Пташенят спочатку годують «голубиним молочком», що виділяється із вола батьків, потім — насінням і зерном. Його улюблена їжа — жолуді і букові горішки, які ковтає цілими. На зиму птахи відлітають на південь. Летять великими зграями по 300-500 особин.


  

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

  • Припутень ретельно підбирає будівельний матеріал для гнізда. Кожну гілочку та стеблинку він детально досліджує дзьобом, перш ніж вирішить, взяти їх або викинути.
  • Попри великі розміри і масивне тіло, припутень може виконувати в повітрі запаморочливі акробатичні номери. Птах може повиснути на гілці вниз головою, щоб дотягтися до плодів або горіхів.
  • Протягом року припутні мають 2-3 приплоди.
  • На Оркнейських островах, на північ від Шотландії, де немає дерев, припутні гніздуються на землі або, частіше, у скельних ущелинах.

  

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ПРИПУТНЯ


   Дорослий птах: птахи обох статей забарвлені однаково. Голова, шия і хвіст у них світло-сірі. Живіт і груди пурпурні. З боків шиї є зелені й білі плями. Спина й крила сірі.
   Політ: у польоті добре видно білі плями на крилах.
   Гніздо: сплетено з гілочок, тонких корінців, твердих стебел трави або пагонів. Пташенята залишаються в гнізді 28-29 днів.
   Яйця: найчастіше 2 білі яйця.

Ареал припутня
- Ареал припутня

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ
Припутень проживає майже по всій Європі і на Сході до Північної Індії. Крім того, він населяє гірські ліси в Північній Африці.
ЗБЕРЕЖЕННЯ
Припутень досить широко розповсюджений по всій Європі, його чисельність поступається тільки чисельності здичавілих домашніх голубів й міських нащадків сизих голубів. Видові зникнення не загрожує.

Корисна інформація: Error: Incorrect password!





Поведінка тварин Поведінка тварин
Чи можуть тварини спілкуватися одна з одною? Як окремим із них вдається, не збиваючись зі шляху, переміщатися... детальніше...
Збереження природи Збереження природи
З того часу, як людина стала господарем планети Земля, її діяльність обумовила зміни довкілля та почала діяти на умови...
детальніше...
Екосистеми в Європі Екосистеми в Європі
Усі рослин та тварини мешкають у тому середовищі та в тих біотопах, що відповідають певним... детальніше...
Екосистеми у світі Екосистеми у світі
За сотні мільйонів років до того часу, як на Землі виникло життя, всі частини світу являли собою єдиний... детальніше...