Головна
Найпростіші
Безхребетні, членистоногі
Плазуни й земноводні
Птахи
Ссавці
Риби
Вимерлі тварини


Одуд

Одуд - птах з чорно-білими смугами на крилах і екзотичним зовнішнім виглядом. Європейські популяції одуда е перелітними. У наші дні в Центральній Європі одуд зустрічається досить рідко.


Одуд    Ряд - Одудоподібні
   Родина - Одудові
   Рід/Вид - Upupa epops

   Основні дані:
РОЗМІРИ
Довжина: 26-28 см.
Маса: 55-75 г.

РОЗМНОЖЕННЯ
Статеве дозрівання: з 1 року.
Період гніздування: з травня.
Несіння: 1, іноді 2.
Висиджування: 15-16 днів.
Вигодовування пташенят: 26-27 днів.

СПОСІБ ЖИТТЯ
Звички: тримаються поодинці, тільки під час перельотів утворюють невеликі зграї.
Їжа: великі комахи і їхні личинки, черв'яки, а також дрібні ящірки.
Звуки: під час шлюбного періоду - „уп-уп-уп", що розноситься на велику відстань.
Тривалість життя: немає даних.

СПОРІДНЕНІ ВИДИ
Одуд є єдиним представником родини одудових (Upupidae). Існує близько 9 його підвидів.


   Одуд - частий гість багатьох районів Південної Європи. Він охоче селиться на відкритих безлісих рівнинах, в лісостепах, оливкових гаях, виноградниках і фруктових садах. Для гніздування одуд нерідко вибирає місця, розташовані поблизу населених пунктів. Зиму одуд проводить в Африці.

ЇЖА

Їжа одуда    Зазвичай одуд шукає корм на землі. На лугах, пасовищах або газонах тонким та довгим дзьобом він дістає із землі комах або їх личинок. Цей птах любить крупних капустянок, ловить павуків, черв'яків, скорпіонів та навіть дрібних ящірок.
   Іноді одуд ловить комах у повітрі. Спійману здобич він убиває, а потім підкидає вгору, ло-вить і проковтує. Взимку одуди поїдають мурашок та термітів. Корм пташенят приблизно той самий, що і у дорослих птахів.



СПОСІБ ЖИТТЯ

Спосіб життя одуда    Характерною особливістю одуда є чубок на тімені. Коли цей птах чим-небудь наляканий або нервує, він піднімає чубок. Одуд також на мить піднімає чубок, коли сідає на землю або гілку. Під час польоту одуда легко впізнати не тільки по контрастному оперенню, але також по особливому хвилеподібному, нерівному польоту з повільними, переривистими помахами крил. 3 першого погляду одуда можна сплутати з великим метеликом; він здається повільним й незграбним, проте насправді літає цей птах дуже вправно та швидко. Від хижаків одуд втікає, злітаючи вгору - у такому разі хижак не може напасти на одуда зверху і схопити його кігтями. Одуди відлітають з місць гніздування в серпні або вересні й відправляються на зиму до Африкі і, па південь від Сахари, а іноді - на узбережжя Середземного моря. На місця гніздування птахи повертаються в квітні, коли в північних регіонах достатньо прогріється повітря.

РОЗМНОЖЕННЯ

Розмноження одуда    Одуди є моногамними птахами - вони створюють пари на все життя й повертаються на ті самі місця гніздування. Токуючий самець співає шлюбну пісню, сховавшись серед рідкої рослинності. Він тримає дзьоб піднятим вгору, наїжачує пір'я на шиї, войовничо підводить чубок й намагається привернути увагу партнерки. Після спаровування самка в гнізді без підстилки, розташованому в дуплі старого дерева, відкладає від 5 до 8 яєць.
   Нерідко як гніздо одуди використовують отвори в стінах, щілини серед каменів або купу гілок. Іноді птахи вистилають дупло травинками або мохом, проте найчастіше в гнізді немає жодної підстилки. Яйця одудів матово-білого кольору з сіруватим, голубуватим та вохристим нальотом. Самка насиджує їх 15-16 днів, самець протягом цього часу приносить їй їжу. Пташенята вилуплюються з перервою в декілька днів. Вони вже вкриті пухом. Перший час їх зігріває самка, а самець приносить їм корм. Пізніше, коли у малюків з'явиться перше пір'я, за кормом батьки літають разом.
   У віці чотирьох тижнів пташенята вже покидають гніздо. Поруч з гніздами одудів відчувається неприємний запах. Це „хімічний захист". Одуди мають спеціальну залозу, яка виробляє рідину з гострим запахом, що відлякує ворогів. Самка і пташенята можуть „вистрілювати" у ворога їдким струменем випорожнювань із сильним запахом.

  

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

  • У молодих одудів є дуже дієва зброя. Коли ворог забереться в дупло і пташенятам загрожує небезпека, вони виділяють з копчикової залози речовину з гидким запахом, якою вистрілюють у нападника. Цей запах відганяє ворога й рятує життя пташенятам. За цю здатність одудів називають „смердючими півниками".
  • В одній старовинній легенді розповідається, що колись давно одуд мав чубок із золота. Люди постійно переслідували птахів заради дорогоцінного металу. Птахи попросили допомоги у царя Соломона, який замість золотої корони дав їм окрасу з пір'я.
  • Одуда дуже цінували в Давньому Єгипті. Відомий навіть ієрогліф, що зображає голову одуда з піднятим чубком на тімені.
  • У літні місяці одуда бачили далеко на півночі, навіть в Ісландії. Проте гніздуватися в таких холодних районах цей птах не може.
  • Одуд, якого хижий птах під час польоту застав на відкритій місцевості, рятується хитрим способом. Він притискається до землі, дуже широко розкриває крила та хвостове пір'я, а дзьоб піднімає догори. Тоді згори видно лише контрастні візерунки на крилах, завдяки яким одуд практично зливається з оточенням, і хижак його не помічає.

  

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ОДУДА


   Голова: маленька, світло-оранжева з довгим, тонким, злегка загнутим донизу дзьобом. Характерною рисою птаха є віялоподібний чубок на тімені з довгого пір'я з чорними кінчиками. Чубок непомітний, він піднімається тільки при посадці або коли одуда що-небудь розсердить.
   Крила: широкі і закруглені, з чіткими чорно-білими смугами, які дуже добре видно у польоті.
   Хвіст: ступінчастий, з такими самими чорно-білими смугами, як на крилах.
   Живіт: оранжево-коричневий.
   Ноги: досить короткі, що підходять для бігу по землі (при цьому одуд постійно крутить головою).
   Яйця: світло-оливкові з жовтим, сіруватим або зеленуватим відтінком. Самка відкладає 5-8, іноді навіть 12 яєць.

Ареал одуда
- Ареал одуда

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ
Подекуди одуд - це перелітний птах. Він гніздується майже по всій Європі, окрім Скандинави. Іноді одуд з'являється в Південній Англії. Увесь рік птах живе в більшій частині Африки, Індії і Південної Азії.
ЗБЕРЕЖЕННЯ
Незважаючи на скорочення чисельності одудів в Центральній Європі, у наші дні не вживається жодних охоронних заходів для порятунку цього виду.

Корисна інформація: бесплатная доставка свадебных платьев, женщинам одежда свадебные платья свадебное платье





Поведінка тварин Поведінка тварин
Чи можуть тварини спілкуватися одна з одною? Як окремим із них вдається, не збиваючись зі шляху, переміщатися... детальніше...
Збереження природи Збереження природи
З того часу, як людина стала господарем планети Земля, її діяльність обумовила зміни довкілля та почала діяти на умови...
детальніше...
Екосистеми в Європі Екосистеми в Європі
Усі рослин та тварини мешкають у тому середовищі та в тих біотопах, що відповідають певним... детальніше...
Екосистеми у світі Екосистеми у світі
За сотні мільйонів років до того часу, як на Землі виникло життя, всі частини світу являли собою єдиний... детальніше...