Бородач

Після спостереження за вільним польотом бородача у небесних висотах завжди залишаються незабутні враження. У наші дні проводяться досліди з акліматизації цього птаха в Альпах.


   Ряд - Хижі птахи
   Родина - Яструбові
   Рід/Вид - Gypaetus barbarus

   Основні дані:
РОЗМІРИ
Довжина: 115 см.
Розмах крил: 270 см.
Маса: 4,5-7 кг.

РОЗМНОЖЕННЯ
Статеве дозрівання: з 5 років.
Період гніздування: січень-липень.
Кількість яєць: 1-2.
Несіння: одне на рік.
Висиджування: 55-60 днів.

СПОСІБ ЖИТТЯ
Звички: одинаки.
Їжа: падаль, кістки, черепахи, птахи і ссавці.
Звуки: високі трелі у шлюбний період.
Тривалість життя: до 26 років у неволі.

СПОРІДНЕНІ ВИДИ
У Європі проживають 3 види грифів, одним з яких є стерв'ятник.


   Іспанці називають бородача „птахом, що розбиває кістки". Він кидає великі кістки з великої висоти вниз, ле вони розбиваються об камені на дрібні шматочки. Потім бородач ковтає осколки разом з мозком та сухожиллями. Його травна система пристосована до такого харчування.

РОЗМНОЖЕННЯ

   Бородачі будують гнізда на прямовисних скелях, вибираючи для цього карнизи, ніші й виступи. Пара бородачів може збудувати на своїй території до п'яти гнізд, проте протягом багатьох років користується тільки одним із них. Гніздо споруджується з гілок, минулорічної трави, шерсті, паперу та інших матеріалів. В результаті виходить споруда заввишки близько 1 м і завширшки 2 м. Щорічно бородачі ремонтують гніздо, приносячи новий матеріал, тому споруда поступово збільшується в розмірах. Птахи приступають до гніздування приблизно в лютому. Самка відкладає одне або двоє яєць. Великі світло-коричневі крапчасті яйця насиджує тільки самка. Через два місяці на світ з'являються пташенята. Батьки вигодовують їх разом. На жаль, завжди виживає тільки одне пташеня бородача.

ЇЖА

   Бородач полюбляє свіже м'ясо, але нерідко чекає, поки здобич не виявлять і не почнуть обробляти інші хижі птахи. Зазвичай він задовольняється жорстким м'ясом ягнят, сарн, гірських козлів і оленів. Протягом довгого часу бородача знищували за те, що він нібито викрадає ягнят, звідки походить і його друга назва ягнятник. Великі кістки бородач розбиває, кидаючи їх зверху на камені, дрібні ковтає цілими.
   Птахи, що живуть в Альпах, з нетерпінням очікують танення снігу, оскільки з-під нього на поверхні з'являється падаль і останки тварин. Час від часу бородачі полюють на куріпок.


МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ

   Бородачі живуть у гірських районах Європи, Африки та Азії. У Піренеях вони гніздуються на прямовисних скелях і ширяють над найвищими гірськими піками. Ці птахи також зустрічаються в жарких і сухих передгірних районах. У Гімалаях бородачі живуть навіть на висоті 4 500 м над р.м., проте все ж таки віддають перевагу місцям без льоду і снігу. Бородач піднімається в повітря завдяки висхідним повітряним потокам, які утворюються над нагрітими схилами. Завдяки цим потокам птах може годинами кружляти в повітрі без єдиного помаху крила. Протягом багатьох років бородачів знищували, оскільки вважали небезпечними шкідниками. У Баварії птахи були знищені повністю.


ЗВИЧКИ

   Після ситного обіду бородач довго перетравлює їжу. Цей птах протягом довгих годин сидить на узвишші, звідки добре видно околиці, і звідки в разі небезпеки може швидко злетіти. Бородач не має собі рівних у майстерності польоту. Аовге вузьке махове пір'я його крил разом з клиноподібним хвостом дозволяє йому найвигідніше користуватися повітряними потоками. Для того, щоб піднятися в повітря, бородачеві варто зробити два удари крилами. Цей птах дуже полохливий, тому наблизитися до бородача, що сидить на землі, практично неможливо. Людина може спостерігати за цим птахом лише тоді, коли він знаходиться у повітрі, на невеликій висоті. Зазвичай ці хижі птахи полюють поодинці.
   Інколи бородачі збираються в невеликі групи на місцях нічлігу, а потім спільно вилітають на полювання. Наприкінці зими - на початку весни „танцюючу" пару бородачів можна спостерігати неподалік від гнізда, де вони виконують ритуальні танці. Парні птахи також разом піднімаються в повітря, де, зчепившись кігтями, здійснюють запаморочливі сальто. Ці птахи приступають до гніздування рано, і основною причиною цього явища є тривалий розвиток пташенят.
   Бородачі зазвичай ведуть осіле життя, але іноді вони також здійснюють перельоти. Ці птахи уникають приморських районів, оскільки там немає висхідних потоків повітря.

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Бородач    Як і більшість великих хижих птахів, дуже рідкісний і потребує повної охорони. Розроблена і здійснюється міжнародна європейська програма щодо відновлення бородача в Альпах, де випускають молодих птахів, вирощених у вольєрах.
   Один з найдивовижніших хижих птахів світу. У ньому контрастно поєднуються незвичайна зовнішність, великі розміри, напрочуд легкий і маневрений політ. Має розмах крил до 2,5 м і масу понад 7 кг. Мешкає високо в горах Євразії, а також у деяких гірських районах Африки. Може ловити порівняно велику здобич, нерідко полює на бабаків. Однак живиться бородач падлом, до того ж з унікальною перевагою. До туші дохлої тварини він прибуває одним з останніх і жде, коли м'ясо і нутрощі будуть з'їдені. Головна його їжа — кості. У кладці — двоє яєць, але виживає звичайно одне пташеня.

  

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

  • За старогрецьким міфом, боги напророкували Ескулапу загибель від того, що на його голову впаде чиєсь житло. Пророцтво збулося у дещо несподіваний спосіб: бородач скинув йому на голову черепаху.
  • У наші дні в Піренеях живе тільки 40 пар бородачів. Бородачі - це найрідкісніші грифи в Європі. Протягом довгого часу їх винищували за те, що вони нібито відносять ягнят і скидають людей в ущелини. • Бородачі, що живуть в Азії, у пошуках їжі часто відвідують сміттєві звалища. Тут вони обгризають з кісток залишки м'яса.

  

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ БОРОДАЧА


   Оперення: шия, груди і живіт бородача вкриті жовтуватим або рудуватим пір'ям; крила і хвіст темного кольору. Від очей до дзьоба тягнуться чорні смужки. У молодих птахів забарвлення голови та грудей набагато темніше, ніж у дорослих особин.
   Хвіст: довгий, клиноподібний, темного забарвлення. У польоті виконує функцію стерна.
   Ноги: сильні ноги з відносно слабкими кігтями. Вони більше пристосовані для ходьби, ніж для перенесення здобичі.
   Махове пір'я: довге, вузьке і гостре. У польоті хижі птахи відрізняються від інших саме формою крил.
   Дзьоб: сильний гачкоподібний дзьоб служить бородачеві для розривання м'яса і добування кісткового мозку. Хижак відносить в дзьобі живу здобич і кістки тварин, а потім скидає їх на скелі.
   Несіння: наприкінці зими самка бородача відкладає 1 -2 коричневих яйця.

- Ареал бородача

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ
Бородач зустрічається в гірських районах на півдні Європи, в Північній, Східній і Південній Африці, а також в Азії від Туреччини до Монголії і Китаю.
ЗБЕРЕЖЕННЯ
Загрозою для безпеки бородача є отруєна приманка та мисливці. В Європі проводяться акції з розселення цих птахів у колишніх місцях їхнього існування.

Корисна інформація: Можете узнать все о форексе и бинарных опционах





Поведінка тварин
Чи можуть тварини спілкуватися одна з одною? Як окремим із них вдається, не збиваючись зі шляху, переміщатися... детальніше...
Збереження природи
З того часу, як людина стала господарем планети Земля, її діяльність обумовила зміни довкілля та почала діяти на умови...
детальніше...
Екосистеми в Європі
Усі рослин та тварини мешкають у тому середовищі та в тих біотопах, що відповідають певним... детальніше...
Екосистеми у світі
За сотні мільйонів років до того часу, як на Землі виникло життя, всі частини світу являли собою єдиний... детальніше...