Снігур

Снігур досить часто з'являється в садках неподалік від людського житла. Ця яскрава пташка помітно виділяється серед інших пернатих.


   Ряд - Горобцеподібні
   Родина - В'юркові
   Рід/Вид - Pyrrhula pyrrhula

   Основні дані:
РОЗМІРИ
Довжина: 15 см.
Розмах крил: 25 см.
Маса: до 34 г.

РОЗМНОЖЕННЯ
Статеве дозрівання: з 1 року.
Період гніздування: з квітня по серпень.
Несіння: 2 за сезон.
Кількість яєць: 4-7.
Висиджування: 12-14 діб.

СПОСІБ ЖИТТЯ
Звички: полохливі пташки.
Їжа: насіння, бруньки дерев і кущів та ягоди.
Тривалість життя: 2-4 роки.

СПОРІДНЕНІ ВИДИ
На Азорських островах мешкає підвид снігуря, в оперенні якого відсутній червоний колір. Північноєвропейський підвид відзначається більшими розмірами.


   Садівники незадоволені, якщо знаходять снігурів на своїх ділянках навесні і восени. Птахи поїдають бруньки та пагони плодових дерев, чим заслужили немилість садівників. Решта людей ставляться до птахів із симпатію.

ЇЖА

   Снігурі харчуються насінням і бруньками дерев та кушів. Дзьоб снігуря нагадує дзьоб папуги - він такий же короткий та сильний. Снігур дістає насіння і бруньки дзьобом, як кусачками, а вже потім очищає їх від жорсткої оболонки.
   Раціон снігуря залежить від пори року. Навесні птах харчується цвітом дубів, кульбабами і сережками верби. Влітку він годується кропивою, щавлем і ожиною. Березове насіння і плоди ясена - основна зимова їжа снігуря. Крім того, взимку птахи об'їдають ягоди горобини.
   Припорошена снігом горобина, на гілках якої живляться червоногруді снігурі, є чудовим видовищем. Рано навесні птахи ласують бруньками глоду й терну.
   У неврожайні роки снігурі змушені годуватися бруньками фруктових дерев і насінням культурних рослин, завдаючи відчутного збитку садівникам і землеробам. Дорослий снігур є вегетаріанцем, проте пташенят він годує білковою їжею - павуками й комахами.

СНІГУР І ЛЮДИНА

   Снігурів часто можна побачити на фруктових деревах в парках або на старих цвинтарах. У деяких країнах садівники стріляють у снігурів або ловлять їх в силки, хоча дослідження показали, що пі птахи годуються на фруктових деревах тільки в тому випадку, коли їм не вистачає насіння дикорослих видів рослин. Колись люди утримували снігурів, як і інших співочих птахів, у клітках. Снігур - талановитий імітатор, він луже легко вивчає мелодії, які йому насвистує власник.



МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ

   Снігур - лісовий птах. У Центральній і Північній Європі він мешкає у хвойних і змішаних лісах, а у Великій Британії населяє листяні ліси. Останнім часом снігурі поселяються в садках, де часто і гніздуються, їх можна побачити в лісовій хащі і серед живоплотів навколо полів.
   Змінити свої звички снігурів змушує планомірне знищення лісів, яке почалося в середині XIX століття і триває й до наших днів. Якщо природних місць гніздування вистачає, снігурі намагаються не з'являтися в садках. Снігурі зазвичай пересуваються по гілках у кронах дерев і на землю спускаються рідко. В період гніздування снігурі можуть поселятися в заростях неподалік від людських помешкань. Взимку значна частина цих птахів кочує на південь.

РОЗМНОЖЕННЯ

   У квітні самець починає залицятися до самки, приносячи їй у дзьобі подарунки - гілочки. Птахи спочатку торкаються один до одного дзьобами, і, якщо сподобаються один одному, то потім спаровуються і утворюють міцний союз. Незабаром самка приступає до будування гнізда. Вона звиває його з корінців у густому листі кущів ожини, глоду або на горизонтальній гілці ялини, а самець, влаштувавшись неподалік, співом відганяє конкурентів. Чашоподібне гніздо розташовується на висоті 2-5 метрів від землі. Пізніше самка відкладає від 4 до 7 блідо-голубих в темну цятку яєць. Вона починає насиджувати кладку після того, як знесе останнє яйце. Насиджування триває 12-14 днів. Насиджує яйця в основному самка, самець зрідка її замінює і підгодовує. Коли на світ з'являються пташенята, самцеві доводиться годувати всю родину. Пташенят, що підросли, вигодовують як самець, так і самка. Вони відригують пташенятам із зобів суміш насіння й комах. У віці 15-16 днів пташенята вже залишають гніздо, а батьки приступають до будівництва нового гнізда і готуються до вирощування наступного покоління. Старе гніздо вони покидають через паразитів, що там розмножилися. Пташенята з першої кладки тримаються неподалік, а самець підгодовує їх, поки не вилупляться пташенята з другої кладки. Взимку батьки з пташенятами збираються у зграї і літають у пошуках їжі.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА СНІГУРОМ

   Снігур живе в Середній Європі, за винятком високих гір і частини узбережжя_Північного моря, увесь рік. Його легко впізнати за характерною чорною шапочкою. Самця важко переплутати з яким-небудь іншим птахом завдяки яскраво забарвленим шиї, грудям і черевцю. Птахи обох статей мають однакові білі надхвістя і білі смуги на крилах, помітні при злітанні. Снігурі вирізняються не тільки красою, але й солідністю: вони ніколи не поспішають і не метушаться.

  

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

  • Батьки приносять у зобах багато їжі, тому годувати пташенят досить один раз на півгодини.
  • Пісня самця складається з ніжного свисту і щебету з тонами, що швидко змінюють один одного. Перелітаючи з дерева на дерево і наспівуючи одноманітних, але мелодійних та приємних пісень, снігур дуже пожвавлює похмурий зимовий ліс.
  • Снігурі люблять насіння ясена. Проте ясени добре плодоносять тільки раз на два роки. Зважаючи на цей факт, можна передбачити роки, коли снігурі робитимуть більше нальотів на сади.

  

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ СНІГУРА


   Самець: яскраві, рожево-червоні груди, біле надхвістя, чорна шапочка і сіро-блакитна спина.
   Самка: схожа на — самця, але забарвлена скромніше.
   Дзьоб: короткий, конічної форми. За допомогою його гострих країв птах дістає насіння і бруньки. Доторкання дзьобами -частина шлюбного ритуалу у снігурів.
   Яйця: світло-блакитні з червоними цятками. Самка часто будує гніздо в кущах глоду або молодої ялівцевої порослі.

- Ареал снігура

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ
Більша частина Євразії, від Ірландії до Японії. Північні популяції взимку відкочовують на південь.
ЗБЕРЕЖЕННЯ
У зв'язку з масовою вирубкою лісу снігурі почали селитися ближче до людини, що на їхній чисельності аж ніяк не позначилося. Проте знищення лісових масивів все таки впливає на чисельність популяцій цих птахів.

Корисна інформація: http://dalal.com.ua/category/category_172/category_173/





Поведінка тварин
Чи можуть тварини спілкуватися одна з одною? Як окремим із них вдається, не збиваючись зі шляху, переміщатися... детальніше...
Збереження природи
З того часу, як людина стала господарем планети Земля, її діяльність обумовила зміни довкілля та почала діяти на умови...
детальніше...
Екосистеми в Європі
Усі рослин та тварини мешкають у тому середовищі та в тих біотопах, що відповідають певним... детальніше...
Екосистеми у світі
За сотні мільйонів років до того часу, як на Землі виникло життя, всі частини світу являли собою єдиний... детальніше...