Орел вінценосний

Орел вінценосний - великий птах родини яструбових, який живе в лісових районах Африки. Він полює на тварин розміром з мавпу або невелику антилопу.


   Ряд - Хижі птахи
   Родина - Яструбові
   Рід/Вид - Stephanoaetus coronatus

   Основні дані:
РОЗМІРИ
Довжина: 80-100 см, самець менший за самку.
Розмах крил: 2 м.
Маса: 3,5-6 кг, самець легший за самку.

РОЗМНОЖЕННЯ
Статеве дозрівання: з 3-5 років.
Період гніздування: як правило, під час засухи.
Висиджування: 50 днів.
Вигодовування пташенят: 110-115 днів.

СПОСІБ ЖИТТЯ
Звички: як правило, живуть і полюють парами.
Тривалість життя: 15 років.

СПОРІДНЕНІ ВИДИ
Вінценосний орел - єдиний вид свого роду. Найближчими його родичами є бойовий орел, або орел-боєць і південноазіатський представник роду орлів.


   Вінценосний орел вистежує свою жертву, сидячи на дереві. Побачивши свою здобич, він зривається з гілки і швидко летить униз. Його атака блискавична. На великого звіра орли полюють парами: один його сполохує, а інший - ловить.

ЇЖА

   Вінценосний орел полює на світанку або пізнім вечором. Він підстерігає здобич, непорушно сидячи на дереві, звідки несподівано кидається на тварину, яка може бути у п'ять разів важчою за нього.
   Досить орли полюють парами: поки один птах привертає увагу здобичі, інший безшумно нападає на неї ззаду. Не надто важку здобич орел відносить у гніздо або високо на дерево, де з'їдає її повністю, разом із кістками. Вполювавши велику здобич, він розриває її на землі на частини, які, одну за одною, відносить на дерево і з'їдає.


МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ

   Вінценосний орел живе як у густих, так і в рідких лісах. Територія поширення виду простягнулася від Гвінейської затоки до Капської провінції ПАР, де орли населяють савани й напівпустелі. У більшості місць проживання птах зустрічається рідко, однак у Кенії та в Заїрі він поширений.





ЗВИЧКИ

   Вінценосний орел - це найбільший африканський лісовий орел з темним забарвленням. Графітно-чорна спина і світле, смугасте черево -чудовий маскувальний наряд, який дозволяє птахові до потрібного моменту залишатися непоміченим. Орли регулярно патрулюють кордони своїх володінь, проганяючи інших хижих птахів. Про свою присутність на даній території вони повідомляють голосним криком. У орла, який відчуває наближення небезпеки, піднімається пір'я на потилиці.




РОЗМНОЖЕННЯ

   Пара орлів живе разом протягом багатьох років. З початком гніздового періоду шлюбний танок першим виконує самець. Якщо танок самці сподобався, то вона приєднується до танцюриста. Птахи ніби граються одне з одним: самець летить у напрямку до самки, а вона витягає вперед кігті. Вони зчіплюються кігтями й виконують акробатичні трюки в повітрі.
   Птахи, які утворили пару, починають будувати гніздо з гілок і хмизу. Гніздо орли розташовують на верхніх гілках дерева, куди у дзьобах приносять тонкі гілочки. Товсті сучки вони несуть у лапах. Готове гніздо вистилається зеленою м'якою травою. Будівництво гнізда, яке сягає 1,5-2 м у діаметрі, нерідко триває близько п'яти місяців. Пара вінценосних орлів щороку витрачає близько трьох місяців на ремонт і розширення гнізда, яке постійно збільшується в розмірах і нерідко сягає більше 2 м завширшки і 3 м заввишки. У період засухи самка насиджує 2 яйця, а самець приносить їжу, зрідка змінюючи її у гнізді. З виводка виживає тільки одне пташеня.
   Самка старанно оберігає малюка, часто нападаючи навіть на свого партнера, який приносить їй їжу. Через 11 тижнів білий пух пташеняти на постійний час замінюється пір'ям. А з 15-16 тижнів пташеня вже стає на крило. Пташеня, яке почало літати, продовжує залежати від батьків. Пташенята орлів, які народилися на сході Африки, стають самостійними пізніше, ніж їхні родичі з Південної Африки.

  

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

  • Якщо орел, що знаходиться у гнізді, відчуває небезпеку, що насувається, він може люто атакувати не тільки бабуїнів, хижаків, а й людей.
  • Дорослі мавпи не бояться вінценосного орла, що сидить на дереві, і навіть дражнять його, хапаючи за ноги. Але побачивши орла в польоті, вони ведуть себе набагато обережніше.
  • Незважаючи на свої досить значні розміри, вінценосний орел вправно маневрує серед дерев у густому лісі.

  

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ОРЛА ВІНЦЕНОСНОГО


   Чуб: у стурбованого або наполоханого птаха стовбурчиться пір'я на потилиці.
   Дорослий птах: його оперення темніше, ніж в інших африканських лісових орлів. Спина, як правило, грифельно-чорна, черево бежеве або рудувате з темними смугами. Низ крил каштановий, хвіст смугастий. На голові чуб із чорно-білих пір'їн.
   Ноги: неймовірно сильні, з могутніми кігтями. З їхньою допомогою птахи здатні схопити й утримати навіть більшу тварину.
   Молодий птах: відрізняється світлим оперенням і білим чубом.

- Ареал вінценосного орла

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ
Вінценосний орел населяє лісові райони Африки від Гвінеї на заході до Кенії на сході та південного узбережжя Капської провінції ПАР на півдні.
ЗБЕРЕЖЕННЯ
Вінценосний орел не потребує особливих заходів зі збереження. Птах дуже поширений в деякий місцях ареалу, однак майбутнє покаже, який вплив чинитиме на нього руйнування його середовища проживання.

Корисна інформація: https://print-xp.ru стикеры заказать цена печать наклеек в москве заказать.





Поведінка тварин
Чи можуть тварини спілкуватися одна з одною? Як окремим із них вдається, не збиваючись зі шляху, переміщатися... детальніше...
Збереження природи
З того часу, як людина стала господарем планети Земля, її діяльність обумовила зміни довкілля та почала діяти на умови...
детальніше...
Екосистеми в Європі
Усі рослин та тварини мешкають у тому середовищі та в тих біотопах, що відповідають певним... детальніше...
Екосистеми у світі
За сотні мільйонів років до того часу, як на Землі виникло життя, всі частини світу являли собою єдиний... детальніше...