Беркут

Беркут, якого ще називають королем птахів, живе в недоступних місцях північної півкулі. Взимку багато птахів відлітають на південь, і тоді їх можна зустріти в інших регіонах Землі.


   Ряд - Хижі птахи
   Родина - Яструбині
   Рід/Вид - Aquila chrisaetos

   Основні дані:
РОЗМІРИ
Довжина: 80-95 см.
Розмах крил: 200-220 см.
Маса: 3-6,5 кг.

РОЗМНОЖЕННЯ
Статеве дозрівання: 4-5 років.
Період гніздування: березень-квітень.
Кладки: одна на рік.
Кількість яєць: 2 брудно-білих з коричневими цятками.
Висиджування: 43-45 днів.
Вигодовування пташенят: 65-70 днів.

СПОСІБ ЖИТТЯ
Звички: тримаються поодинці або парами.
Їжа: дрібні ссавці й птахи, спіймані живцем, але у більшості випадків - мертвечина.
Тривалість життя: 5-20 років.

СПОРІДНЕНІ ВИДИ
Могильник, який живе в Іспанії, Португалії, Західній Європі й в Азії.

   Беркут - це один з найбільших і величних птахів Європи. На нього полювали під при¬водом, що він убиває ягнят і є конкурентом людини при полюванні на дичину. Ставав він також і жертвою браконьєрів, що спустошували його гнізда.

РОЗМНОЖЕННЯ

   Беркут влаштовує своє гніздо на виступі скелі або на великому дереві. Гнізда, побудовані на деревах, щороку обновлюються. Беркути утворюють пари на все життя. Кожна пара беркутів зазвичай має декілька гнізд. Шлюбний політ беркута складається з елементів повітряної акробатики: самець то стрімко летить донизу, то знову піднімається у небо. Запліднення самиці відбувається на землі. Зазвичай в березні-квітні відкладається перше яйце. Після того, як самиця почала його висиджувати, вона відкладає ще одне яйце. Яйця беркутів - брудно-білого кольору з бурими плямами і цятками. Перше пташеня вилуплюється на 3-4 дні раніше, ніж друге. Друге пташеня здебільшого гине від голоду, бо батьки піклуються лише про первістка.

МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ

   Беркут у пошуках здобичі ширяє в повітрі і тому віддає перевагу великим відкритим просторам. У наші дні його можна зустріти у Східній Азії, в гірських і степових районах Європи і Північної Америки, де дичина не має змоги сховатися. Колись він жив на більших територіях. У наш час живе тільки у недоступних для людини місцях.



ЇЖА Й ПОЛЮВАННЯ

   Поживою для беркута є дрібні ссавці. Він також охоче харчується мертвечиною таких великих тварин, як олені або лосі. До інших видів його їжі відносяться дитинчата лисиці, норки й горностая. Напа¬дає беркут і на дрібних птахів, вужів і ящірок. Більшу частину здобичі цей хижий птах схоплює на землі, але трапляється й так, що він полює на птахів і в повітрі.
   Беркут ширяє над схилами гір і водних потоків, виганяючи свою потенційну жертву на відкрите місце. Досконалий зір дозволяє йому помітити здобич навіть на великій відстані.

БЕРКУТ І ЛЮДИНА

   Території, на яких живуть і розмножуються беркути, постійно зменшуються.
   В XIX сторіччі у великій кількості беркути гинули від рук зе¬млеробів і мисливців.
   Донедавна беркути гинули від отрутохімікатів, які використовували при обробці грунту, наприклад таких, як ДДТ та інші пестициди. Ці отрутохімікати накопичувалися в організмі беркутів.
   Забруднення навколишнього середовища, а також знищення природних місць проживання, на яких беркути могли б полювати, негативно позначаються на чисельності популяції.

ДЕ ЖИВЕ

   Беркут населяє північну й західну частини США, східні райони Канади, гірські райони Європи, Північної та Центральної Азії. Цього сильного птаха можна зустріти навіть у деяких північних районах Африки. У Європі беркут живе у Високих Татрах і Альпах, а також у гірських районах північної Швеції (в Карпатах і лісах України мешкає біля десятка пар). Влітку цього орла можна побачити у ще незайманих цивілізацією гірських районах. Взимку ця ймовірність зростає. В цей час більшість птахів, перш за все молодих, залишає місця гніздувань і відлітає на південь. У багатьох місцях південної Швеції взимку люди навіть підгодовують беркутів м'ясом. Якщо пощастить, то біля мертвечини можна побачити багато орлів - не лише беркутів, але й орланів-білохвостів. Незважаючи на різницю у розмірах між ними, беркута можна сплутати з орлами із сімейства канюків (наприклад, канюком степовим). Проте оперення у беркутів трохи темніше, ніж у канюків. Крім того, у нього на кожному крилі є білі плями і білим є тильний бік хвоста. Старий же беркут знизу здається зовсім темним.

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Беркут    Гордий вигляд, сила і відвага цього орла здобули йому всесвітню популярність. Беркут став гербовим птахом багатьох держав. Зараз беркут майже зовсім зник. Охороняється законом в усіх країнах.
   Широко розповсюджений у багатьох регіонах Європи, Азії і Північної Америки, зустрічається і в горах Північно-Західної Африки. Полює переважно на ховрашків, бабаків, пищух, зайців, а також на великих птахів, що досягають розмірів крука, глухаря, лебедя або журавля. Бували випадки успішного полювання на лисиць, шакалів і молодняк копитних, у тому числі косуль, гірських козлів і баранів. Свої величезні гнізда із сучків і гілок пара беркутів будує на скелях і вершинах великих столітніх дерев. У кладці — 2—3 яйця, та на крило звичайно піднімається одне пташеня.
  

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

  • Гніздо беркута може досягати висоти 3,5 м.
  • Такі отрути, як ДДТ, знижують у беркутів здатність до розмноження.
  • На волі беркути живуть від 15 до 20 років. Птахи, які утримуються в неволі, зазвичай живуть від 40 до 45 років.
  • На зелених просторах Північної Америки площа території життєзабезпечення беркута може досягати навіть 520 квадратних кілометрів.
  • Беркут є таки сильним птахом - він здатний розвинути швидкість лету до 150 кілометрів на годину.

  

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ БЕРКУТА


   Беркут має довгі крила з широко розставленим пір'ям. Завдяки таким крилам беркут може маневрувати навіть у сильному повітряному потоці.
   У нього сильний характерно загнутий дзьоб. Беркут користується ним для роздирання здобичі на дрібні шматки, які потім відносить до гнізда.
   Лапи у беркута дуже міцні, із сильними пазурами, які допомагають йому схопити й утримувати здобич.

- Ареал беркута

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ
Розповсюджений у Європі, Азії, Північній Америці й у Північно-Західній Африці.
ЗБЕРЕЖЕННЯ
Цей вид перебуває під охороною, однак, через безпосереднє знищення й забруднення місць його перебування, йому усе ще загрожує зникнення. Чисельність беркутів, які живуть в Альпах, стабілізувалася, оскільки тут немає загрози для їхнього існування.

Корисна інформація: Сайт знакомств loveeto отзывы о сайт знакомств lovechart.ru/loveeto/.





Поведінка тварин
Чи можуть тварини спілкуватися одна з одною? Як окремим із них вдається, не збиваючись зі шляху, переміщатися... детальніше...
Збереження природи
З того часу, як людина стала господарем планети Земля, її діяльність обумовила зміни довкілля та почала діяти на умови...
детальніше...
Екосистеми в Європі
Усі рослин та тварини мешкають у тому середовищі та в тих біотопах, що відповідають певним... детальніше...
Екосистеми у світі
За сотні мільйонів років до того часу, як на Землі виникло життя, всі частини світу являли собою єдиний... детальніше...