Набережник

Набережний - це птах із ряду сивкоподібних, що веде одиночний спосіб життя на кам'янистих берегах прісних озер і річок. Він завжди перебуває в русі і постійно похитує верхньою частиною тіла.


   Ряд - Сивкоподібні
   Родина - Бекасові
   Рід/Вид - Actitis hypoleucos

   Основні дані:
РОЗМІРИ
Довжина: 19-21 см.
Розмах крил: 38-41 см.
Маса: 33-70 г.

РОЗМНОЖЕННЯ
Статеве дозрівання: з 1 року.
Період гніздування: травень-липень.
Кількість яєць: зазвичай 3-4 кремових яйця.
Висиджування: 20-22 дні.
Пташенята стають на крило: з 26-27 днів.

СПОСІБ ЖИТТЯ
Звички: перелітні птахи; тримаються поодинці.
Іжа: жуки, мухи, павуки, черв'яки, молюски.
Тривалість життя: максимальний вік 14 років.

СПОРІДНЕНІ ВИДИ
Найближчий родич набережника - північноамериканський плямистий набережник.


   Набережний є, напевне, найвіломішим представником родини бекасових. Найлегше його впізнати по невгамовних криках „хіі-ді-ді". Після закінчення гніздового періоду набережники відлітають у теплі краї.

ЇЖА

   Під час пошуку їжі на болотистих берегах водоймищ набережник постійно перебуває в русі. Свою поживу він збирає на землі, в мулі або серед каміння на прибережному мілководді. Здобиччю набережника стають усі види комах, від щипавки до метелика.
   Улюблена його їжа - павуки, ракоподібні, слимаки і черв'яки. Більшу частину дня набережник займається пошуком їжі, проте опівдні він часто робить невелику перерву, під час якої відпочиває і ретельно чистить оперення.



СПОСІБ ЖИТТЯ

   Набережників найчастіше можна побачити над прісними озерами, ставками та річками в низинах і в гірських районах. Вони віддають перевагу кам'янистим і болотистим берегам. Крім того, набережники з'являються на прибережних лугах, в мангрових чагарниках або в затоках із солонуватою водою. Набережник може використовувати навіть зовсім невеликий водний простір.
   Щорічно набережник двічі долає відстань у декілька тисяч кілометрів, подорожуючи між гніздівлями, розташованими в Північній Європі та Азії, і місцями зимування (вони знаходяться в Південній Африці, Індії, Південно-Східній Азії й Австралії).


РОЗМНОЖЕННЯ

   Рано навесні набережники утворюють пари. Це відбувається перед відльотом на гніздів'я або під час подорожі. Спільне виконання шлюбного танцю, що включає фігури „вищого пілотажу", укріплює зв'язок між самцем і самкою.
   Обидва птахи співають, пролітаючи над водою. Парні птахи займають зручну для гніздування ділянку і дуже агресивно її захищають. Розміри гніздової ділянки залежать від кількості корму на ній. Там, де поживи багато, птахи гніздуються на відстані приблизно 120 м один від одного. Гніздо вони будують на березі, неподалік від води. Зазвичай птахи ховають його серед трави або під низькими кущами.
   Гніздо набережників - неглибока ямка в землі. Птахи добре маскують гніздо вирваними із землі стеблами рослин. Самець і самка насиджують яйця по черзі. Після того, як з яєць вилупляться вкриті пухом пташенята, батьки відводять їх із гнізда у місця, багаті на їжу. Ще одна вимога, якій має відповідати це місце - воно повинно надавати пташенятам захисток від хижаків. Пташенята, шо з'явилися на світ, з перших днів життя досить самостійні, проте вони тримаються з батьками протягом своїх перших трьох тижнів.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ НАБЕРЕЖНИКА

   Набережник - один із найзвичайніших куликів, які постійно зустрічаються в Європі. Набережники гніздуються найчастіше на півночі, проте деякі з птахів цього виду поселяються також у районах, розташованих у внутрішніх частинах континенту. Набережники з'являються на місцях гніздування наприкінці квітня і залишаються тут до вересня. Для гніздування вони вибирають переважно високі, кам'янисті, порослі рослинністю береги. Набережника найлегше впізнати по його характерній ході, оскільки під час ходіння птах ритмічно похитує всім тілом. Зблизька можна побачити білі боки птаха.

  

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

  • Щоб відвести ворога від гнізда, набережник прикидається пораненим. Він волочить по землі нібито зламане крило, якнайдалі відводячи ворога від гнізда. Коли нападник наблизиться, набережник відразу „видужує".
  • Перш ніж проковтнути знайдену здобич, набережник прополіскує її у воді.
  • На зимовищах набережники часто відпочивають, сидячи на плавучих предметах, нерідко вони сідають на широку спину бегемота, що купається.

  

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ НАБЕРЕЖНИКА


   У польоті: на крилах добре видно білі смуги. За допомогою неглибоких помахів крилами набережник літає низько над поверхнею води.
   Оперення: верхній бік тіла пісочно-бурий, шия темно-коричнева, нижня сторона тіла біла, а ноги сірувато-зелені.
   Їжа: своїм досить коротким дзьобом птах досліджує мул і щілини між каменями, шукаючи черв'яків, молюсків, комах та інших безхребетних.
   Яйця: 3-4 кремових яйця зі світло-зеленими або рудувато-коричневими цятками. Самка відкладає їх у неглибоку вистелену м'якими матеріалами ямку що розташовується недалеко від води.

- Гніздування - Зимування

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ
3-4 кремових яйця зі світло-зеленими або рудувато-коричневими цятками. Самка відкладає їх у неглибоку вистелену м'якими матеріалами ямку що розташовується недалеко від води.
ЗБЕРЕЖЕННЯ
Забруднення прісних озер і річок, а також полохання птахів під час гніздування призвели до того, що чисельність виду в Центральній Європі скорочується.

Корисна інформація:





Поведінка тварин
Чи можуть тварини спілкуватися одна з одною? Як окремим із них вдається, не збиваючись зі шляху, переміщатися... детальніше...
Збереження природи
З того часу, як людина стала господарем планети Земля, її діяльність обумовила зміни довкілля та почала діяти на умови...
детальніше...
Екосистеми в Європі
Усі рослин та тварини мешкають у тому середовищі та в тих біотопах, що відповідають певним... детальніше...
Екосистеми у світі
За сотні мільйонів років до того часу, як на Землі виникло життя, всі частини світу являли собою єдиний... детальніше...