Лорі чорноголовий

Чорноголовий лорі населяє тропічні дощові ліси. Ця граціозна, різнокольоровим оперенням прикрашена папуга живе в кронах високих дерев і здалека уникає контактів з людиною.


   Ряд - Папугоподібні
   Родина - Папуги
   Рід/Вид - Lorius lory

   Основні дані:
РОЗМІРИ
Довжина: 31 см.
Розмах крил: 55 см.
Маса: 150-200 г.

РОЗМНОЖЕННЯ
Період гніздування: у неволі з квітня по вересень.
Статеве дозрівання: у 2-3 роки.
Кількість яєць: 2.
Несіння: 1-2 на рік.
Висиджування: 24 дні.

СПОСІБ ЖИТТЯ
Звички: тримаються поодинці або парами, у пошуках їжі об'єднуються у зграї.
Іжа: квіти, фрукти, комахи, нектар, пилок і насіння.
Тривалість життя: у природі невідома, у неволі - 8-10 років.

СПОРІДНЕНІ ВИДИ
До підродини лорі належать 11 видів папуг.


   Чорноголового лорі нелегко спостерігати в природних умовах. Любителі декоративних птахів цінують його кмітливість, доброзичливий характер, уміння наслідувати людському голосу і різним звукам. Проте утримувати цього примхливого птаха в неволі дуже складно, краще залишити це фахівцям.

ЇЖА

   Чорноголові лорі, як й інші папуги, із задоволенням харчуються квітами і пилком. Язик лорі пристосований до прийняття такої їжі (дивися першу сторінку). Кінчик його язика вкритий щетинами, які піднімаються, коли птах приймає їжу. Чорноголові лорі також поїдає фрукти, квітковий нектар, різних комах і їхніх личинок. При цьому папуга використовує лапки як руки: підносить ними корм і кладе прямо собі у дзьоб.




РОЗМНОЖЕННЯ

   Про розмноження чорноголових лорі в природі відомо дуже мало. Було помічено, що папуги гніздується найчастіше в дуплах і в гніздах термітів. Найбільше відомостей про чорноголових лорі надходять з місць розведення птахів в неволі, але на такій основі не можна робити висновки про спосіб життя, який птахи ведуть в природі.
   Під час залицяння партнери поводяться одне з одним. Самець прагне привернути увагу самки, лягає перед нею з розпростертими крилами і схиляє голову набік. Потім починає енергійно рухати тілом вгору-вниз, його зіниці розширюються й він видає шиплячі звуки.
   Партнерський зв'язок буває дуже міцним, тому самка під час шлюбного періоду стає агресивною по відношенню до інших самців. Самка лорі відкладає два яйця і насиджує їх протягом 24 днів. Пташенята залишаються в гнізді 8-10 тижнів.

СПОСІБ ЖИТТЯ

   Чорноголові лорі живуть в кронах лерев вологих тропіків на о. Нова Гвінея. Найбільш активними птахи бувають рано вранці і в сутінках, коли перелітають з місць, де ночують, в місця, де вони харчуються. Лорі не схильні бути товариськими й навіть, живучи у зграях, уникають контактів з іншими птахами.
   У районах, що лежать на південному сході острова, чорноголові живуть в лісах до висоти 1 000 м над рівнем моря. Інколи, за сприятливих умов, птахи з'являюються навіть на висоті 1 400 м над рівнем моря. Політ чорноголового лорі швидкий, але не дуже впевнений, з рівними помахами крил. Під час польоту на внутрішньому боці крил папуги видно яскраво-жовті смуги. Чорноголовий лорі видає гучні, дзвінкі крики, які абсолютно відмінні від різких і скрипучих голосів інших папуг, що населяють ці ж території.

ЛОРІ І ЛЮДИНА

   Лорі як домашні птахи менш популярні, ніж ара або какаду. Утримання чорноголових лорі є досить недешевим, оскільки ці папуги вимогливі до корму і потребують свіжих фруктів та нектару. А їхній послід, в порівнянні з послідом птахів, що харчуються насінням, дуже неприємний, тому клітки потрібно чистити частіше. Крім того, для лорі більше підходять просторі вольєри, ніж клітки. Торгівля лорі, в порівнянні з іншими видами папуг, менш поширене явище, тому найбільшу небезпеку для них являє знищення природних місць проживання.


  

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

  • Лорі тримають у клітках. Він неперевершений імітатор різних звуків. Це вміння в природі чорноголовий лорі не використовує.
  • Лорі належать до найкрасивіше забарвлених птахів. Самці і самки чорноголового лорі зовні не відрізняються одне від одного.

  

ОСОБЛИВОСТІ ЧОРНОГОЛОВОГО ЛОРІ


   Хвіст: короткий закруглений хвіст є типовою ознакою цього представника птахів підродини лорі.
   Лапи: 2 пальці направлені вперед, 2 - назад, що допомагає птахові міцно триматися на гілці. Лапами папуга може підносити їжу до рота.
   Альпінізм: чорноголовий лорі, як і всі папуги, чудово пристосувався до життя на деревах. Він відмінно вміє по них лазити, користуючись при цьому дзьобом.
   Язик: важливий орган, що забезпечує добування корму. Язик чорноголового лорі подібний до щіточки, тому папуга може легко збирати квітковий нектар і фруктові соки. На ньому знаходяться щетинки, що випрямляються під час збирання їжі.

- Ареал чорноголового лорі

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ
У незайманих куточках тропічних джунглів Нової Гвінеї, на деяких островах Гельвінк-Бей та на західних островах Папуа Нова Гвінея.
ЗБЕРЕЖЕННЯ
Найбільшу небезпеку для цих папуг представляє знищення природних місць їхнього проживання - тропічних джунглів. Ці папуги важко пристосовуються до життя в нових умовах.

Корисна інформація: Особенности покупки цитрусовых





Поведінка тварин
Чи можуть тварини спілкуватися одна з одною? Як окремим із них вдається, не збиваючись зі шляху, переміщатися... детальніше...
Збереження природи
З того часу, як людина стала господарем планети Земля, її діяльність обумовила зміни довкілля та почала діяти на умови...
детальніше...
Екосистеми в Європі
Усі рослин та тварини мешкають у тому середовищі та в тих біотопах, що відповідають певним... детальніше...
Екосистеми у світі
За сотні мільйонів років до того часу, як на Землі виникло життя, всі частини світу являли собою єдиний... детальніше...