Кукабара

Кукабара - найбільший представник родини зимородків. Цей птах дуже схожий на решту видів, проте існує істотна відмінність - він не ловить рибу.


   Ряд - Ракшоподібні
   Родина - Зимородуові
   Рід/Вид - Dacelo gigas

   Основні дані:
РОЗМІРИ
Довжина: 45 см.
Маса: до 500 г.

РОЗМНОЖЕННЯ
Статеве дозрівання: з 1 року.
Кількість яєць: 2-3.
Висиджування: близько 20 днів.
Вигодовування пташенят: близько 30 днів.

СПОСІБ ЖИТТЯ
Звички: тримаються зграями з ієрархічною організацією.
Іжа: комахи та інші безхребетні, дрібні ссавці, наприклад, гризуни, рептилії, зокрема змії, птахи та їхні пташенята.

СПОРІДНЕНІ ВИДИ
Кукабара належить до родини зимородкових. Підвид, синьокрила кукабара, мешкає в більш теплих районах на півночі Австралії.


   Зазвичай кукабара сидить на гілці дерева і терпляче чекає, коли внизу з'явиться який-небудь маленький звір. Здобиччю цього птаха найчастіше стають тварини, які шкодять людині. Тому людям є до вподоби цей зимородок і вони вважають його своїм помічником.

РОЗМНОЖЕННЯ

   Кукабара влаштовує гнізла в дуплах дерев. Іноді використовує для цього дупла, виточені деревними термітами, тріщини в стінах будинків. Самка відкладає 2-3 яйця.
   Пташенята протягом декількох місяців після народження ще повністю залежать від батьків або їхніх помічників. Такими є пташенята з попереднього виводку, які залишаються в гнізді і допомагають батькам вигодовувати новонароджених та охороняють територію поселення від хижих звірів і птахів.
   Роздратована кукабара видає звуки, які нагадують регіт. Особливо голосно вона кричить увечері. В цей час чути гучний хор пташиних голосів.


МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ

   Існує два підвиди цього зимородка. Перший мешкає тільки в лісах північного штату Квшсленд, в Східній Австралії. Інший підвид є більш поширеним - він населяє ліси, трав'янисті степи, зарості і відкриті простори, на яких трапляються дерева. Цей підвид успішно розмножується на острові Тасманія. Кукабара селиться в густих лісах тільки у виняткових випадках. Здебільшого вона віддає перевагу рідколіссю з тонкостовбурними деревами, вкритими густим листям. У такому лісі вистачає трави та іншої рослинності, серед якої зимородок полює, відшукуючи необхідну собі поживу. У цих світлих лісах, на відміну від австралійських темних і густих акацієвих, росте безліч видів дерев.
   Такі ліси є в основному на півночі континенту, і в них й досі можна зустріти евкаліптові дерева.

ЇЖА

   Кукабара полює в денний час. Чигає на здобич, сидячи на дереві. Харчується кукабара ракоподібними, зміями і, трапляється, пташенятами інших птахів. Метод полювання кукабара дуже простий, головне в ньому - терпіння і блискавична атака. Кукабара сидить на досить високій гілці й чекає на появу потрібної здобичі, наприклад, комахи, маленького земноводного, ссавця або птаха. Потім вона кидається вниз і сильним довгим дзьобом хапає здобич.
   Такий метод полювання є характерним і для інших представників родини зимородків, які таким самим чином полюють на рибу. Але кукабара не ловить рибу - вона віддає перевагу комахам і дрібним хребетним. Мешканці Австралії люблять кукабару за те, що вона поїдає отруйних змій.


ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Кукабара    Уранці позивні австралійського радіо відтворюють її крик. Місцеве населення любить цього птаха, тому розселили його в багатьох районах країни. У зоопарках кукабара зустрічається рідко, хоч у неволі живе довго.
   Деревний птах-рибалочка, що пристосувався до життя у чагарниках Австралії. Один з найбільших зимородків. Живе на сході Австралії. Довжина тіла — до 45 см. На відміну від звичайного зимородка, кукабара зовсім не пов'язана з водою. Її голосні крики нагадують регіт. Часом крик кукабари схожий на крик ослів. Основна їжа — рептилії. Особливо часто кукабара ловить змій. Живиться також ящірками, комахами, руйнує гнізда птахів.




  

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

  • Кукабара виказує свою присутність криками, що нагадують регіт, тому її також називають зимородком, що „сміється".
  • Кукабара - найбільший зимородок. Живе тільки в Австралії і на острові Тасманія.
  • Цей зимородок уміє чудово наслідувати звукам, наприклад, паровозному гудкові.
  

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ КУКАБАРА


   Голова і шия: голова велика, а шия, так само як і в інших зимородків, коротка.
   Крила: на верхньому боці крил видно світло-блакитні пір'їнки.
   Дзьоб: довгий, козирком, гостроконечний і трохи приплюснутий.

- Ареал кукабари

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ
Чисельність популяції зимородка, що сміється, (кукабари), в місцях його проживання - Австралії і Тасманії - досить велика. Синьокрила кукабара мешкає в тепліших районах Північної Австралії.
ЗБЕРЕЖЕННЯ
Зимородкові, що сміється, не загрожує зникнення, тому охорони він не потребує. У Тасманії чисельність цього виду постійно збільшується.

Корисна інформація: Мобильное лазерное сканирование vp24.ru.





Поведінка тварин
Чи можуть тварини спілкуватися одна з одною? Як окремим із них вдається, не збиваючись зі шляху, переміщатися... детальніше...
Збереження природи
З того часу, як людина стала господарем планети Земля, її діяльність обумовила зміни довкілля та почала діяти на умови...
детальніше...
Екосистеми в Європі
Усі рослин та тварини мешкають у тому середовищі та в тих біотопах, що відповідають певним... детальніше...
Екосистеми у світі
За сотні мільйонів років до того часу, як на Землі виникло життя, всі частини світу являли собою єдиний... детальніше...