Для чого бджоли виробляють мед


Мед - це концентрований квітковий нектар, енергетична їжа бджіл. Крім того, бджоли збирають пилок, з якого виготовляють пергу - їжу для личинок.

   Основні дані:

Як бджоли виробляють мед

   Спочатку бджоли влаштовували гнізда в дуплах дерев та скельних ущелинах. У ті давні часи люди не знали, що таке бджільництво, вони „полювали" на бджіл. Люди знаходили бджолині гнізда, знищували комах, що знаходилися в них, і забирали мед та віск. Тому багато колоній цих комах знищувалися. Пізніше люди почали переносити бджіл з лісу в колодах, будувати вулики з колод, обпаленої глини або кори і заселяти бджіл роями. У 1814 році видатний український бджоляр, основоположник раціонального бджільництва П.І. Прокопович, що його іменем названо Український інститут бджільництва, створив перші рамкові вулики.
   Бджоли - це суспільні комахи. Між членами бджолиного співтовариства розділені основні функції - дітородіння, догляд за личинками, будівництво комірок і добування корму. У вулику живе матка, що приносить потомство, робочі бджоли (це безплідні самки) і трутні (самці). Між собою вони відрізняються розмірами. Найбільша - матка, її функція - продовження роду. Матка живе довше за інших членів співтовариства. Трутні з'являються у вулику в кінці літа. Після спаровування робочі бджоли вбивають їх і викидають з гнізда.
   Основні роботи виконують робочі бджоли. Робочі бджоли живуть 4-5 тижнів. Складальником меду бджола стає, досягнувши віку 20 днів. Робоча бджола повертається у вулик приблизно 60 разів на день. Одні бджоли-робітники літають на пошуки нектару, інші збирають пилок. Принцип збору нектару (основи майбутнього меду) простий - бджола підлітає до квітки, опускає у віночок квітки хоботок (насос), і зоб (тимчасове сховище нектару) швидко заповнюється. Збирання пилку - це складніше заняття. На ногах у бджіл є спеціальні кошики та щіточки. Скачавши кульки з пилку, бджола приносить їх у вулик. Тут з цих кульок виготовляється перга - своєрідне „тісто" для вигодовування личинок.
   Бджоли, які щойно вилупилися з комірок, харчуються медом. Робочі бджоли очищають звільнені комірки, у які потім кладуть яйця.
   Порожні комірки темні. Оранжеві - закриті виводкові комірки, в білих комірках вже з'явилися личинки.

  

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

  • Інколи бджоли збирають не нектар, а падь. Цю цукристу речовину із соку рослин утворює інша комаха - тля.
  • Щоб виготовити один грам воску, бджола повинна з'їсти шість грам меду.
  • Для того, щоб наповнити кошик, який знаходиться на задній нозі, бджола повинна облетіти близько тисячі квітів.
  • Якщо одна з робочих бджіл-розвідниць знайде дуже багате джерело корму, то вона повертається додому і повідомляє про це своїх одноплемінників - бджіл-збиральниць. Робоча бджола здійснює певні рухи, інші бджоли слідують за нею, повторюючи ці рухи, потім відлітають. Цікаво, що в тому випадку, якщо джерело їжі близько, бджола здійснює колоподібні рухи, а якщо воно далеко, тілом вона виписує фігуру, яка схожа на фіту (букву старої кириличної абетки).


   Бджоли утворюють поселення, на чолі якого стоїть матка. Інші касти цих комах - робітники та трутні. Бджоли-робітники добувають корм, чистять комірки, будують стільники, „працюють" приймальницями нектару, годують личинок та матку. Матка відкладає яйця. Справа трутнів - запліднення матки.

„ВИРОБНИЦТВО" МЕДУ


   Нектар - це запашна, рідка речовина, яка міститься у квітках. Вона утворюється в спеціальних нектарних залозах рослини. Нектар знаходиться глибоко у віночку квіток, в місці, де з'єднуються пелюстки. Рослини виробляють нектар для того, щоб заманювати комах, які, розносячи пилок, сприяють запиленню. Робочі бджоли, що літають на пошуки нектару, хоботком, як насосом, викачують нектар, наповнюючи ним свій зоб. Зоб бджоли має спеціальний клапан, який перешкоджає попаданню нектару в шлунок. Повернувшись до гнізда, робоча бджола сідає біля входу у вулик і передає нектар бджолам-приймальницям. Є два види приймальниць - одні приймають нектар біля вічка, інші - відносять його в комірки для зберігання. При цьому молода робітниця ще приблизно 20 хвилин тримає нектар у своєму зобі і обробляє його спеціальними ферментами. Ці ферменти розкладають сахарозу, що міститься в нектарі, на глюкозу та фруктозу. Фруктоза у два рази солодша за сахарозу, тож перероблений нектар стає ще солодшим. Після цього нектар потрапляє в комірку, поступово з нього випаровується вода, і він згущується, стаючи більш концентрованим. Якщо рідина виходить дуже густою, бджола „пережовує" її ще раз, доводячи до потрібної консистенції. Після цього вона поміщає її в комірку, яку закриває восковою кришечкою. Завдяки цьому з нектару не виходять ефірні масла і мед набуває властивого йому аромату. Комірки, в яких бджоли зберігають мед, пергу і виводять потомство, мають шестигранну форму, дно яких складено з ромбів. Перга - це спеціальне „тісто" для годування личинок, яке виготовляється з пилку. Мед бджоли отримують, перероблюючи нектар, перш за все для власного харчування.
   У робочих бджіл з 12-18 дня життя розвиваються воскові залози. Комахи в цей час зайняті на будівельних роботах.

ДЛЯ ЧОГО БДЖОЛИ ВИРОБЛЯЮТЬ МЕД


   Як і в співтовариствах інших суспільних комах, наприклад, мурашок, ос і джмелів, з настанням зими робочі особини бджолиного поселення гинуть (біля 100 робочих бджіл залишаються зимувати разом з маткою). З початком весни зі стільників викльовуються нові особини, які займають місце тих, що загинули. Взимку гинуть не всі робітники, оскільки з настанням весни треба буде виконувати „повсякденні" роботи - приносити їжу, чистити стільники й годувати матку та личинок. Бджоли також роблять запаси меду, щоб навесні догодовувати личинок, коли раптом настає холодна погода і комахи не можуть знайти достатньо пилку та нектару. Цілий рік мед служить бджолам цінним джерелом енергії. Бджоли харчуються медом. Його їдять і ті з них, які вилітають на пошуки їжі, і нельотні молоді бджоли. Для цього льотні комахи заповнюють стільники медом. Перга, змішана з невеликою кількістю меду, - основна їжа личинок.
   Комірки бджіл, що живуть на волі, мають форму неправильних шестигранників. Ряди комірок також розташовані вертикально.

БДЖІЛЬНИЦТВО


   Історія розвитку бджільництва налічує щонайменше 4 000 років. Перші у світі рамкові вулики були створені українським бджолярем П.І. Прокоповичем в 1814 році. У цих вуликах соти поміщені в рухому рамку, яку можна легко виймати і замінювати іншою, не руйнуючи вулика. Бджоли вилітають з вулика через отвір, що розташований внизу. Через отвір бджоли-робітники передають приймальницям принесений нектар. Матка живе окремо, тут вона відкладає яйця (щоб вона не відкладала яйця туди, де зберігається мед), тому бджолярі, витягуючи соти, не знищують розплід.
   Є два види бджіл, яких тримають бджолярі. На Заході це медоносна бджола (Apis mellifera), а на Сході - її родичка Apis cerana.
   У природі бджоли влаштовують гнізда високо на дереві
   Мед - це високоенер-гетичний продукт. Він містить багато ефірних масел.
   У комірках сотів не тільки зберігають мед і пергу, але й вирощують личинок.

Корисна інформація:





Поведінка тварин
Чи можуть тварини спілкуватися одна з одною? Як окремим із них вдається, не збиваючись зі шляху, переміщатися... детальніше...
Збереження природи
З того часу, як людина стала господарем планети Земля, її діяльність обумовила зміни довкілля та почала діяти на умови...
детальніше...
Екосистеми в Європі
Усі рослин та тварини мешкають у тому середовищі та в тих біотопах, що відповідають певним... детальніше...
Екосистеми у світі
За сотні мільйонів років до того часу, як на Землі виникло життя, всі частини світу являли собою єдиний... детальніше...